Rálőttek az üldöző rendőrökre embercsempészek az M5-ösön, lezárult a nyomozás + videók

Lezárták a nyomozást az embercsempészek ellen, akik az őket követő rendőrökre lőttek tavaly novemberben az M5-ös autópályán. Az ügy iratait átadták a budapesti nyomozók a Fővárosi Főügyészségnek.

Magyar Nemzet
Forrás: BRFK2023. 06. 21. 12:26
iraki embercsempészek rálőttek üldöző rendőrökre az M5-ös autópályán Forrás: Police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új szakaszba lépett az illegális migránsokkal telezsúfolt furgonnal menekülő embercsempészek ügye, akik tüzet nyitottak az őket követő rendőrökre tavaly november 14-én az M5-ös autópálya Budapestre vezető szakaszán. Senki sem sérült meg, az embercsempészeket a Terrorelhárítási Központ kommandósai fogták el. Utólag kiderült, hogy gáz- és riasztófegyvert használtak. 

Az ablaktalan, ülések nélküli rakterű furgonban huszonegy, magát szír állampolgárnak valló illegális bevándorlót találtak.

Az eljárás adatai szerint a migránsokat a két iraki állampolgárságú gyanúsított vette fel a déli határnál, hogy embertelen körülmények között Nyugat-Európába szállítsák őket. Egy másik iraki férfi egy személyautóval úgynevezett „előfutóként” haladt előttük, hogy jelezze az esetleges rendőri ellenőrzéseket. A török és a német állampolgár szervezőként segítette őket – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Az eljárás során a furgon egyik szír állampolgárságú utasa tanúkihallgatásán elmondta, hogy az embercsempészeknek előre ötezer eurót adott, míg útközben további kétezer eurót és ezerötszáz dollárt kellett fizetnie. Az embercsempészhálózat tehát 

mintegy hárommillió forintot keresett minden egyes illegális bevándorlón.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi főosztályának bűnüldözési osztálya bűnszervezetben, vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, fegyveresen, a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást négy iraki, egy német és egy török állampolgárságú férfival szemben. Az ügy iratait a budapesti nyomozók elküldték a Fővárosi Főügyészségre, az eljárást hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntett miatt a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség folytatja.

Borítókép: részlet a rendőrautó fedélzeti kamerájának felvételéből (Forrás: BRFK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.