„Senkinek ne kelljen lemondani a családalapításról, mert karriert szeretne”

Novák Katalin köztársasági elnök szerint több nőre van szükség a közéletben.

2023. 06. 16. 11:01
Novák Katalin MCC
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy van-e szükség több nőre a közéletben. Egyértelműen igen

− fogalmazott Novák Katalin köztársasági elnök a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Női Közéleti Vezetőképző V. évfolyamának diplomaátadó ünnepségén a Sándo-palotában. A köztársasági elnök kiemelte: ehhez három dologra van szükség, lehetőséget kell erre teremteni, vonzóvá kellene tenni a közéletet, majd megmutatni, hogy ez megvalósítható.

Novák Katalin hangsúlyozta: nem állunk rosszul az utánpótlás tekintetében, ugyanis s diplomások száma szerint többen vannak ma már nők mint férfiak, ebből következik, hogy több nő lesz a közéletben is. − Elsősorban a feladatunk az, nekünk, vezetőknek, hogy az akadályok lebontásában segítsünk. Ugyanakkor meg kell teremteni, hogy minél nagyobb legyen a merítés lehetősége, vagyis startvonalhoz kell állítani a szereplőket − fogalmazott a köztársasági elnök.

Novák Katalin kiemelte:  

nem lehet kikerülni, hogy beszéljünk a magánéleti és szakmai élet közti feszültségről: mi, nők szeretnénk gyermeket vállalni, családot alapítani. Ez a nők többségére igaz. Az a feladatunk, hogy ez a vágy ne semmisüljön meg azért, mert karriert épít egy nő, hanem büszkeség legyen, hogy valaki számra fontos a szakmai elismerés is.

Hozzátette: az a feladatunk, hogy megteremtsük azt a lehetőséget, hogy senkinek ne kelljen lemondani a családalapításról, mert karriert szeretne. Novák Katalin elmondta: fontos, hogy ne egy rózsaszín képet sugározzunk. Azt tanácsolta a végzősöknek, hogy önbizalommal telve lépjenek rá erre az útra, és ne féljenek, ha valamit nem tökéletesen oldanak meg. 

Novák Katalin MCC
Fotó: Teknős Miklós

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója ünnepi beszédében kiemelte: Novák Katalin személyében egy sikeres, példaértékű politikus bocsátja útjára a jövő női vezetőit. Az idők változnak: ami korábban elérhetetlen volt egy nő számára, az most elérhetővé válik, professzionális hozzáállással és tudatos munkával − emelte ki Szalai Zoltán. Köszönetet mondott a 21 hölgynek, akik arra vállalkoztak, hogy munkájuk és családjuk mellett vezetőképzőn vegyenek részt.

Novák Katalin MCC
Fotó: Teknős Miklós

Horváth Réka Csenge a végzősök nevében búcsúzva úgy fogalmazott: a végzős hölgyek mind kitartóak és magabiztosak, de sok tekintetben különböznek. Részletezte, hogy a képzésben többek között a vállalati szférában való részvételt ismerték meg, ugyanakkor az Európai Parlamentben is volt egy tanulmányi útjuk, valamint jogalkotási projektmunkában is részt vettek. Hozzátette: megtanulták azt, hogy mindenki máshogy érvényesül az életben, és nem szabad a másik életét összehasonlítani a sajátunkkal, ugyanakkor erős, női közösség alakult ki a végzősök között.

 

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.