A Soros-intézet programigazgatója szerint nem lehet kimaradni a háborúból

A Fideszről, Orbán Viktor szerepéről és az ukrajnai háborúról is beszélt a HVG360-nak adott interjújában Szelényi Zsuzsanna, a CEU Demokrácia Intézetének programigazgatója, korábbi országgyűlési képviselő.

Magyar Nemzet
Forrás: HVG360, Mandiner2023. 06. 01. 10:37
Szelényi Zsuzsanna Facebook-oldala
Szelényi Zsuzsanna Facebook-oldala Forrás: Szelényi Zsuzsanna Facebook-oldala
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A programigazgató először a Fideszről fejtette ki a véleményét, amelynek alapítása után nem sokkal még ő is tagja volt. Szelényi Zsuzsanna szerint ez a rendszer Orbán Viktor nélkül nem működik, és 

a Fideszből hiányzik az a természetes utódlási rendszer, ami egy demokratikus pártban létezik.

Úgy ítéli meg, hogy a párt 2019-ben ért el hatalma tetőpontjára, és hiába nyerték meg tavaly a választásokat, azóta komoly lejtmenetben vannak.

A háborút Szelényi Zsuzsanna úgy ítéli meg, hogy Orbán Viktor nemzetközi politikája zavaros és ellentmondásos.

Mindenféle álláspontra van egy politikai szereplő, ide is játszunk, oda is, amibe az oroszpárti propagandától az agresszió elítéléséig minden belefér

– fogalmazott a programigazgató. Hazugságnak tartja a „Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból” szlogent, mivel szerinte a konfliktus kellős közepén vagyunk.

Ukrajna a szomszédunk, Putyin Oroszországa pedig egy birodalmi logikát követ, és a birodalmaknak, szemben a nemzetállamokkal, nincs határa

– közölte Szelényi Zsuzsanna. Hozzátette: a háború veszélyt jelent egész Európa biztonságára. Megítélése szerint az álláspontjával Magyarország mindenképpen rosszul jár a külpolitikában, hiszen elveszíti a szövetségeseit.

A HVG360 Szétzilált ország című könyve magyar nyelvű megjelenése alkalmából készített interjút a szerzővel.

Borítókép: Szelényi Zsuzsanna (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.