EU-gyámság alá helyeznék Magyarországot

Baloldali politikusok és közéleti személyiségek kürtölték világgá panaszaikat a magyar kormány helyi önkormányzatoknak adott rezsitámogatása kapcsán a Newsweek hasábjain. Márki-Zay Péter polgármester és Jámbor András parlamenti képviselő cselekvésre szólította fel az Európai Uniót, Kunhalmi Ágnes MSZP-társelnök pedig az ellenzéki önkormányzatok működésének ellehetetlenítéséről elmélkedett. Az Országgyűlésben Bajnai Gordon helyére ült egykori képviselő, Szelényi Zsuzsa pedig a kormány autokratikus törekvéseiről beszélt.

2023. 01. 16. 18:34
null
20211017 Budapest Márki-Zay Péter (képen), Hódmezővásárhely polgármesterének, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjének előválasztás eredményvárója az Anker közben. Fotó: Mirkó István MI Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldal az Európai Unió gyámsága alá helyezné Magyarországot – derült ki a baloldali Newsweek magazin riportjából. A lap – amelyik többször is tévesen azt írta a cikkében, hogy Magyarországon legutóbb 2021-ben voltak országgyűlési választások – arra hívta fel a figyelmet, hogy vezető ellenzéki politikusok szólították fel az EU-t: vizsgálja ki a kormány 44 milliárd forintos rezsitámogatásának fegyverként való használatát. Ennek kapcsán szólaltattak meg baloldali politikusokat, köztük Márki-Zay Pétert, a baloldal bukott kormányfőjelöltjét. 

Hódmezővásárhely polgármestere elmondta: a támogatás miatti felzúdulást figyelembe kellene vennie az Európai Bizottságnak. A cikkben szó szerint idézik Márki-Zayt: „a kifizetések továbbra is a magyar kormány magatartásától függenek. Ezért fontos, hogy a nemzetközi színtéren beszéljünk arról, hogy még mindig nem tartják be a jogállamisági követelményeket.”

Nem maradt ki a sorból Kunhalmi Ágnes, a Magyar Szocialista Párt női társelnöke sem. Úgy vélekedett, a rezsitámogatási ügy egyértelműen a bizottság figyelmére érdemes, mivel tisztán rávilágít, hogy a Fidesz miként lehetetleníti el az ellenzéki önkormányzatok működését, szerinte csak akkor kaphatnak jelentős mértékű támogatást, ha a Fideszre szavaznak a következő választáson.

Jámbor Andrást, a Párbeszéd képviselőjét is idézte a Newsweek, akit a Szikra Mozgalom baloldali párt tagjaként mutatott be. 

Jámbor is felszólította az EU-t annak biztosítására, hogy a jövőbeli pénzügyi támogatások közvetlenül a helyhatóságokhoz kerüljenek. 

„A Fidesz folyamatosan csorbítja az ellenzék jogait 2010 óta” – panaszkodott a szélsőbaloldali képviselő. 

Megkérdezte a baloldali lap az esettel kapcsolatban Szelényi Zsuzsát is, aki a dollárbaloldal központi figurájának, Bajnai Gordonnak az egykori harcostársa volt az Együttben, illetve független képviselőként beülhetett a volt baloldali kormányfő helyére az Országgyűlésbe. „A magyar üzleti szerkezet teljes átalakítása, amit a kormány kezdeményezett 2010-ben, azt célozza meg, hogy üzletemberek egy bizonyos köre legyen a stratégiai iparágak fő tulajdonosa Magyarországon” – fejtette ki. 

Szerinte ez része az autokratikus állam építésének, és ahol nyilvánvalóan eltérő a különböző önkormányzatokkal tanúsított bánásmód, ott határozottan olyan probléma áll fenn, amire az EU-nak oda kell figyelnie 

– zárult a Newsweek cikke.

Az amerikai hetilap arról nem számolt be, hogy számos baloldali önkormányzat, vidéki városok és budapesti kerületek is részesültek a helyhatóságokat segítő rezsitámogatásban. Csak azok a helyhatóságok nem kaptak támogatást, amelyek adóbevétele ezt nem indokolta vagy elhárították a kormány ezzel kapcsolatos egyeztetését.

Borítókép: Márki-Zay Péternek, Hódmezővásárhely polgármesterének, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjének előválasztás-eredményvárója az Anker közben (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.