Márki-Zay elismerte, konkrét ígéreteket tettek a külföldi támogatásért

Konkrét vállalásokat tett a baloldal az Amerikából érkezett két és fél milliárd forint kampánytámogatásért – ismerte el Márki-Zay Péter volt kormányfőjelölt. Az általa elmondottakból kiderült, hogy a baloldal olyan ígéreteket tett a külföldi finanszírozóknak, amelyek súlyosan sértik Magyarország függetlenségét. Márki-Zay egyébként hihetetlennek nevezte, hogy Karácsony Gergely ne tudott volna az amerikai pénzekről, hiszen az egyik bizalmasa, az Action for Democracy alapítója, Korányi Dávid szervezte az adományokat.

Munkatársunktól
2022. 11. 23. 12:14
MÁRKI-ZAY Péter
Hódmezõvásárhely, 2022. április 3. Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje sajtótájékoztatót tart, miután leadta szavazatát az országgyûlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson a Hódmezõvásárhelyi Szent István Általános Iskolában kialakított szavazókörben 2022. április 3-án. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor

Konkrét vállalásokat tett a baloldal az Amerikából érkezett két és fél milliárd forint kampánytámogatásért – ismerte el Márki-Zay Péter volt kormányfőjelölt. Az általa elmondottakból kiderült, hogy a baloldal olyan ígéreteket tett a külföldi finanszírozóknak, amelyek súlyosan sértik Magyarország függetlenségét. Márki-Zay egyébként hihetetlennek nevezte, hogy Karácsony Gergely ne tudott volna az amerikai pénzekről, hiszen az egyik bizalmasa, az Action for Democracy alapítója, Korányi Dávid szervezte az adományokat.

Újabb megdöbbentő részletek derültek ki Márki-Zay Péter keddi sajtótájékoztatóján a baloldal választási kampányának külföldi finanszírozásáról. A volt miniszterelnök-jelölt ezúttal arról számolt be a nyilvánosságnak, hogy két és fél milliárd forintot kapott az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) Amerikából politikai vállalásokért cserébe. 

Tehát Márki-Zay Péter elismerte, hogy nem önzetlen adományokról volt szó, a tetemes összegért cserébe politikai vállalásokat kellett tennie a baloldalnak a külföldi finanszírozóknak.

 

A függetlenségünket sértő baloldali vállalások

De nézzük, hogy mit is ígért az MMM az amerikai Action for Democracy (AD) nevű szervezettől érkezett támogatásért cserébe. A volt kormányfőjelölt szavai szerint többek között megígérték, hogy kormányra kerülve belépnek az Európai Ügyészségbe, illetve megőrzik a forint stabilitását. 

Vállalták továbbá, hogy megduplázzák a gyest, a családi pótlékot, és kiutasítják az orosz kémbanknak nevezett Nemzetközi Beruházási Bankot.

Egyelőre ennyit ismert el Márki-Zay Péter, de a felsoroltakból is világosan látszik, hogy olyan vállalásokat kellett tenniük az amerikai támogatóknak, amelyek sértik Magyarország függetlenségét, korlátoznák hazánk önállóságát. 

Az Európai Ügyészséghez csatlakozás lényegében azt jelentené, hogy az igazságszolgáltatás, a bűnüldözés egyik pillére, a vádhatóság kikerülne a magyar állam hatásköréből, és egy uniós közös intézmény gyámsága alatt működne tovább. Az is a szuverenitásunk korlátozását jelentené, ha külföldi érdekcsoportok befolyásolhatnák a magyar monetáris politikát, a forint árfolyamát. 

Az államok függetlenségéhez tartozik az is, hogy maguk dönthetik el, milyen bankok, pénzintézetek működhetnek a területükön, így a Nemzetközi Beruházási Bank kiutasítására vonatkozó vállalás is azt jelenti, hogy egy esetleg létrejövő baloldali kormány nem lenne a maga ura, vagyis a döntéseit külföldről irányítanák.

 

A CIA börtönbe juttatta volna Orbán Viktort?

A volt miniszterelnök-jelölt azonban a keddi tájékoztatóján azt mondta: nem tartja problematikusnak, ha politikai vállalásokért cserébe kap külföldi pénzt, mert szerinte ugyanígy tettek a ’48-asok és a rendszerváltók is. 

Majd egy újabb döbbenetes kijelentést tett: – Ha a CIA beavatkozott volna a választásba, akkor Orbán Viktor nem lenne hatalmon. Könnyen lehet, hogy börtönbe lenne – vélekedett Márki-Zay. 

Itt azért adódik a kérdés: mire alapozza ezt a feltevését, esetleg kapcsolatban áll-e az amerikai hírszerzéssel, vannak-e információi arról, hogy a CIA leváltaná és akár börtönbe is juttatná a magyar miniszterelnököt?

Márki-Zay megismételte azt a korábbi állítását, hogy az Action for Democracy-től érkező pénzekből semelyik párt nem részesült. Azzal is védekezett, hogy az AD csak a diaszpórában élő, magukat útlevéllel igazoló magyaroktól kapott támogatást. 

Tény azonban, hogy egyelőre semmilyen hivatalos adat nincs a rejtélyes adományozókról. Arról már korábban beszámolt a Magyar Nemzet is, hogy az ellenzéki összefogás pártjai mellett az MMM logója is szerepelt minden kampányhirdetésben, az óriásplakátokon és az online anyagokban is. 

Ez arra utal, hogy közös kasszából működött az összellenzéki kampány, tehát benne volt az amerikai támogatási összeg is.

 

Márki-Zay sem hisz Karácsonynak

A sajtótájékoztatón Bohár Dániel, a Megafon munkatársa többek között azt kérdezte a baloldal egykori miniszterelnök-jelöltjétől: – El tudja-e azt képzelni, hogy Karácsony Gergely ne tudott volna arról, hogy az Egyesült Államokból érkeznek adományok, úgy, hogy ezt Korányi Dávid az egyik legfontosabb szövetségese szervezi? Erre Márki-Zay Péter azt felelte: – Ez egy nagyon jó kérdés. (…) Ezt tőlük kell megkérdezni. 

Majd azzal folytatta, miközben az RTL munkatársa felé intett: – Az RTL-es kollégával egyetértettem, ő azt mondta, hogy ez hihetetlennek tűnik. Egyetértek vele tényleg hihetetlennek tűnik, – jelentette ki Márki-Zay.

Ez azért érdekes, mert az AD honlapján egy ideig a támogatott szervezetek között volt feltüntetve a főpolgármester előválasztási kampányát finanszírozó 99 Mozgalom is. 

Az Action for Democracy csak azt követően vette le a 99 Mozgalom nevét a támogatottak közül, hogy Karácsony Gergelyt kínos magyarázkodásra kényszerítette Bohár Dániel, és a főpolgármester nem tudta egyértelműen megmondani, hogy kapott-e pénzt a tengerentúlról a kampányára. 

Az interjú után nem sokkal Karácsony – a saját bevallása szerint – felhívta Korányit, és levettette vele a 99 Mozgalom nevét az AD honlapjáról.

 

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.