Tetőzik a hőség, aztán szupercellákkal érkezik a hidegfront + videó

A Kárpát-medence nagy részén egy érkező hidegfront előtt pénteken tetőzik a hőség. A front hatására többfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra, nálunk is nagy az esélye a károkozó jéggel és szélrohamokkal kísért heves zivatarok kialakulásának.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, MET2023. 06. 23. 7:10
null
Vasvár, 2014. augusztus 14. Szupercella halad el Vasvár térségében 2014. augusztus 13-án éjjel. Az országon átvonuló viharzónát felhõk közötti villámok kísérték. MTI Fotó: Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több órára kisüt a nap, miközben egyre intenzívebbé válik a gomolyfelhő-képződés. Egy érkező hidegfront előterében már kialakulhatnak záporok, zivatarok, de nagyobb valószínűséggel inkább a délután második felétől számíthatunk 

délnyugat felől egyre nagyobb területen akár intenzív zivatartevékenységre. Nagyobb méretű károkozó jéggel és szélrohamokkal kísért heves zivataroknak nagy az esélye.

A déli, délkeleti szél északnyugatira fordul. Elsősorban a Dunántúlon erős, helyenként viharos széllökések is előfordulhatnak.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 31 és 36 fok között valószínű, de helyenként ennél kissé melegebb is lehet. Késő este 17 és 30 fok közé hűl le a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

 

Kiadták a figyelmeztetést

Pénteken délután egy nyugat felől érkező hidegfront mentén, illetve annak előterében országszerte kedvezőek lesznek a feltételek zivatarok, köztük legnagyobb valószínűséggel az ország déli felén heves zivatarok kialakulásához is. A cellák várhatóan gyorsan rendszerbe szerveződnek majd, s kelet felé helyeződnek, miközben késő estére északnyugat felől stabilizálódik a légkör.

A zivatarok környezetében nagyméretű jégre, viharos, erősen viharos széllökésekre, illetve felhőszakadásra is számítani kell. A Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön 

a piros riasztás kiadására is esély van.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Pénteken a középhőmérséklet főként a középső országrészben és a déli megyékben alakulhat 27 fok felett. Máshol 25 fok közeli értékek lehetnek, majd a hidegfront hatására mérséklődik a hőség.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar, felhőszakadás és magas középhőmérséklet miatt is adott ki első- és másodfokú figyelmeztetéseket.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

Milyen idő lesz hétvégén?

Pénteken a nap második felében hidegfront éri el a Kárpát-medencét. Addig folytatódik, sőt fokozódik a hőség, pénteken 

a maximum értékek az ország déli felén a 35 fokot is meghaladhatják. 

A hidegfronthoz kötődően péntek kora estétől sokfelé kell záporokra, zivatarokra számítani, amelyek között károkozó szélrohamokkal és jéggel járó heves zivatarok is lehetnek.

Vasárnap és hétfőn országszerte száraz, napos idő valószínű, keddtől lehetnek ismét elszórt záporok, zivatarok. A hőmérséklet szombaton több fokkal visszaesik, a legmelegebb órákban 25–30 fok lesz a jellemző.

Vasárnaptól újra melegszik az idő. Hétfőn már többfelé lehet 30 fok fölötti értékeket mérni. 

Kedden aztán újabb gyenge hidegfront érkezik térségünkbe.

 

Tűzgyújtási tilalom

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el az alföldi térségben az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása és a térség erdőterületein található avar-, gyep- és tűlevélréteg kiszáradása miatt – tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Csütörtöktől 

Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben életbe lépett a tűzgyújtási tilalom.

A kánikulai időjárásban a tűzkockázat a tilalommal nem érintett megyékben is magasabb. A Nébih mindenkit arra kér, hogy fokozottan ügyeljenek, ne dobják ki a csikket a gépkocsiból, mert könnyen meggyújtja az út menti növényzetet. Belterületen is kerülni kell a nagy lángmagasságú tüzek gyújtását, mert a füsttel felszálló égő zsarátnokok több száz méterre is képesek tüzet okozni.

A tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok kétszáz méteres körzetében. A korlátozás ideje alatt tilos tüzet rakni a kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.