Változást hoz hétvégére az érkező hidegfront, felhőszakadás miatt is adtak ki citromsárga figyelmeztetést + videó

A Kárpát-medencében az érkező hidegfront előterében nagyobb számban számíthatunk zivataros csapadékgócok kialakulására.

Magyar Nemzet
Forrás: MET2023. 06. 02. 6:54
null
Bócsa, 2020. augusztus 4. Viharban letört faágak az úton Bócsán 2020. augusztus 4-én. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) erre és a következõ napra nagyobb mennyiségû csapadékra figyelmeztetett több megyében is. A felhõszakadás veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy és Tolna megyében másodfokú, míg Budapesten, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Veszprém és Zala megyében elsõfokú a veszélyjelzés. MTI/Ujvári Sándor Fotó: Ujvári Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok napsütésre számíthatunk pénteken, emellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből 

elszórtan, kisebb számban északon pattanhatnak ki záporok, zivatarok.

Nagy területen megélénkül, helyenként megerősödik az északi, északkeleti szél. Zivatarok környezetében is előfordulhatnak erős, viharos széllökések.

A hőmérséklet délután 26 és 31 fok között alakul. Késő estére 18, 24 fok közé hűl le a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

 

Jönnek a viharok, kiadták a figyelmeztetést

Pénteken elszórtan fordulhatnak elő zivatarok. Erre kisebb esély az északi megyékben van, ahol kisebb számossággal várható a kialakulásuk.

Az erősebb cellákat intenzív, rövid idő alatt általában 10–25 milliméteres csapadékhullás, de elsősorban délnyugaton 

felhőszakadás, 25–30 millimétert is meghaladó csapadék is kísérheti, valamint átmeneti viharos, óránként 60–70 kilométeresnél is erősebb széllökés, illetve jégeső is előfordulhat környezetükben.

Estére csökken a zivatarok száma, de várhatóan csak az éjféli órákat követően szűnnek meg a déli, délkeleti országrészben.

Elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar miatt Heves, Nógrád, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron kivételével minden vármegyére. Somogy és Baranya vármegyében felhőszakadás miatt is érvényben van elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

Milyen idő lesz hétvégén?

Pénteken még nem várható számottevő változás az elmúlt napokhoz képest. Sok napsütésre van kilátás gomolyfelhőkkel, elszórtan csapadékkal.

Az érkező hidegfront hatására szombattól visszaesik a hőmérséklet. A jövő hét első napjaiban egy mediterrán ciklon képződik, és emiatt a déli országrészben jelentősebb csapadék is lehet.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.