Varga Judit: Magyarország meg akarja vizsgálni az EP korrupciós botrányait

Az igazságügyi miniszter szerint az Európai Parlament egy frusztrált intézmény.

Magyar Nemzet
Forrás: Hírtv2023. 06. 08. 9:30
Borítókép: Varga Judit (Fotó: Kurucz Árpád)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnökséget nem lehet megakadályozni. Az nem is jog egyébként, hanem egy kötelezettség, amit sok-sok évvel ezelőtt egy egyhangú határozatban az unió tagállamai fogadtak el

− emelte ki a Hír TV Napi Aktuális című műsorában az igazságügyi miniszter. Varga Judit kifejtette: az Európai Parlament frusztrált intézmény, és amíg balliberális többsége van, addig minden eszközével politikai nyomásgyakorlást igyekszik kifejteni Magyarországra. Mint mondta, ez nem új keletű érzés. Látjuk, hogy korábban a migrációt ellenző álláspontunk volt a probléma, most éppen a békepártiságunk.

Varga Judit elmondta: 

most az elnökséget próbálják támadni, de az Európai Parlamentnek semmi szerepe nincs az elnökség meghatározásánál, hanem a tagállamok, illetve maga a tanács főtitkársága dönt, amely több mint egy éve már napi szintű kapcsolatban van velünk, hiszen a felkészülést, azt jó korán elkezdtük. 

A miniszter úgy fogalmazott: az Európai Parlament egy politikai intézmény, egyértelmű, hogy az adott politikai többsége határozza meg az álláspontját. Álláspontja szerint a soros elnökség kérdésében teljesen feleslegesen szavaztak határozatban erről, hiszen nekik itt nem osztottak lapot. Hozzátette: igazából a saját korrupciós botrányaival és azok utókezelésével kellene foglalkoznia az EP-nek, hiszen egészen elképesztő dolgok történnek. – Ugye olyanok szavaznak a magyar jogállamiságról, akik maguk egyébként előzetesben is ültek – jegyezte meg a tárcavezető.

Varga Judit hangsúlyozta: Magyarország a belga és spanyol triópartnerekkel és a felkészülést több mint egy éve megkezdte.  – Nemcsak én, de államtitkár és főosztályvezető kollégák is rendszeresen járnak Madridba és Brüsszelbe, hiszen az elnökségek általában hármas fogatban, úgynevezett trió formációban működnek – tette hozzá. 

A miniszter kiemelte, hogy a magyar elnökségnek és a szakmai sikerének az egyik kulcsa az, hogy a sok-sok dosszié, ami úgymond a csőben van, és amit a belga elnökség, akik előttünk vannak, nem tud lezárni, az majd mennyire lesz sikeres a magyar szakemberek kezében. Szerinte a 2011-es elnökség egy kiváló elnökség volt, még most is hallom a jó véleményt tanácsi és bizottsági körökben. 

Varga Judit szerint az Európai Parlament azért ennyire frusztrált, mert van a magyar elnökségi prioritások között egy különleges prioritás is, a szervezet jogállamiságának a vizsgálata. Mint mondta, nem csak a tagállamokban lehet jogállamiságot vizsgálni, betartja-e az uniós intézmény a szerződésben foglaltakat, a rá irányadó eljárási és egyéb anyagi jogi szabályokat, hiszen erre szerinte a közelmúltban, és még a régmúltban is elég sok negatív példát találni.

 Csak azért, mert van egy intézmény, ami nagyon erős hanggal rendelkezik, hiszen úgy van kialakítva, hogy eleve a média sokkal jobban figyel arra, hogy mondjuk egy Daniel Freund nevű német zöldképviselő mit mond, napi rendszerességgel közvetítenek róla, ezért nagyon hangos, de ez egy nagyobb a füstje, mint a lángja helyzetet jelent

− fogalmazott a miniszter.

Az uniós forrásokról elmondta, hogy különböző folyamatok vannak, különböző mérföldkövek teljesítése. − Tehát olyan nincs, hogy lenne egy pillanat, amikor egyszerre mindent mindenkinek odaadnak, hanem különböző operatív programok indulnak el, azok jóváhagyása folyamatos, és így esetenként ugye jönnek a különböző programokra a számlabenyújtások, elismerések, és ezek elindulnak − fogalmazott a miniszter. Hozzátette: a folyamatokat kell elindítani, és a folyamatokat kell jól menedzselni, és ezeket a magyar kormány jól menedzseli az Európai Bizottsággal partnerségben.

 

Borítókép: Varga Judit (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.