A hegyekben már elkezdődött az égi háború, felhőszakadás miatt adtak ki riasztást

Helyenként 30 milliméter fölötti, sőt Sümegen 60 milliméternél is több csapadék esett szombaton. Vasárnap keleten eshet a legnagyobb valószínűséggel.

Magyar Nemzet
Forrás: MET2023. 07. 02. 11:37
null
Nagykõrös, 2021. május 17. Gyalogos szalad át a vízzel elöntött Kecskeméti úton felhõszakadás után Nagykõrösön 2021. május 17-én. MTI/Ujvári Sándor Fotó: Ujvári Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bükkben már délelőtt aktivizálódott a légkör. Kialakult az első zivatar a labilis levegőben, és a Mátrában is megdördült az ég.

Nagyobb számban és eséllyel az ország keleti harmadán több ilyen csapadékgóc is kialakulhat, érdemes figyelni a veszélyjelzési oldalt és a radarképet – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely az északkeleti területekre elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki felhőszakadás és zivatar miatt.

 

Felhőszakadások, zivatarok, erős szél szombaton

Szombaton egy gyenge hidegfront érkezett és oszlott fel az ország fölött, emiatt záporok, zivatarok alakultak ki. A labilis levegőben az első zivatart kora délután észlelték a Bakonyban. Napközben ott volt a legaktívabb a légkör, mivel tartós összeáramlási zóna épült ki.

A zivatarok – nem túl megszokott módon – északnyugat felé terjedtek. Az alföldi területeknek is jutott egy kis öntözés egy konvergenciának köszönhetően. Éjszaka főként a déli területeken és a Balaton környékén képződtek konvektív csapadékgócok.

A zivatarok fő kísérőjelensége a felhőszakadás volt. 

Helyenként 30 milliméter fölötti, sőt Sümegen 60 millimétert meghaladó csapadékösszeget mértek.

A „szokásos” zivataros kifutószél sem maradt el, 

Tésán óránként 71 kilométeres erősségű kifutószelet regisztráltak.

A hőmérséklet országos szinten tekintve a sokéves átlag közelében, a Dunántúlon néhány fokkal alatta, keleten felette alakult.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.