A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

A NAV-nál Karácsony Gergelyék legújabb kampányfinanszírozási botránya

Költségvetési csalás gyanúja miatt tett feljelentést a Karácsony Gergely fémjelezte 99 Mozgalom homályos finanszírozása ügyében egy magánszemély – tudta meg a Magyar Nemzet. Egy titkosszolgálati jelentés szerint a mozgalom számlájára a főpolgármester egyik párttársa, Perjés Gábor fizetett be több részletben félmilliárd forintot, ám a pénz eredetéről semmit nem tudni.

Munkatársunktól
2023. 07. 03. 10:02
Karácsony Gergely; Bajnai Gordon; Jávor Benedek
Karácsony Gergely, Bajnai Gordon, Jávor Benedek. Fotó: MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) fordult a Karácsony Gergelyhez köthető 99 Mozgalom ügyében Tényi István.

A történtek előzménye, hogy egy héttel ezelőtt feloldották a titkosítás alól a Nemzeti Információs Központ (NIK) új jelentését, amely a baloldalhoz került, homályos eredetű pénzekről szól. A jelentés többek között azt tartalmazza, hogy Karácsony Gergely párbeszédes párttársa, Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között tizenkilenc alkalommal összesen 506 millió forintot fizetett be az általa vezetett, a főpolgármester által alapított 99 Mozgalom számlájára. Öt tranzakció egyébként az ötvenmillió forintot is meghaladta. A befizetések nagyobb része, nagyjából négyötöde valutában történt. A jelentés szerint „összesen 917 695 euró és 3900 angol font készpénzbefizetés valósult meg a számlán a vizsgált időszakban”.

A főpolgármester azzal védekezett, hogy mikroadományokból jött össze a rendkívüli bevétel. Fontos körülmény, hogy a 99 Mozgalom Egyesület finanszírozta 2021-ben Karácsony Gergely elbukott miniszterelnök-jelölti kampányát. Az már csak hab a tortán, hogy Perjés a mozgalom inaktívvá válása után közel egy évvel is jelentős, többmilliós tételeket fizetett be a 99 Mozgalom számlájára.

Lapunk néhány nappal ezelőtt górcső alá vette Perjés Gábor vagyonnyilatkozatait, amelyek alapján egyértelműen kizárható, hogy a politikus a saját vagyonából állta volna a költségeket. Mindezek miatt Tényi István feljelentést tett a NAV-nál, mert szerinte felmerülhet a költségvetési csalás gyanúja.

A Fidesz a legfőbb ügyészhez fordult

Közben a Fidesz nevében Hollik István pénteken írásbeli kérdéssel fordult a legfőbb ügyészhez és a pénzügyminiszterhez.

„Ismeretlen eredetű, több tíz milliós készpénzes befizetések mentek Karácsony Gergely mozgalmába, ennek ellenére ő mélyen hallgat. Ezért most az illetékes hatóságokhoz fordulunk, és megkérdezzük: érkezett-e bejelentés pénzmosás gyanújának ügyében” – fogalmazott a Facebook-bejegyzésében a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Hollik felidézte: külföldről durván beavatkoztak a magyar választásokba, s a dollárbaloldal törvénytelenül fogadott el külföldi támogatást, ám még mindig nem tudni, honnan jöttek ezek a pénzek.

„Ugyanez a kérdés merül fel Karácsony Gergely ötszázmilliójával kapcsolatban is, amit gyanús módon fizetett be egy baloldali megbízott készpénzben, méghozzá nagyrészt külföldi valutában! Kinek a pénze ez? Külföldről érkezett, ahogy a többi, a dollárbaloldalhoz érkező támogatás? Várjuk a hatóságok válaszait!”

 – jelentette ki Hollik István.

A Magyar Nemzetnek ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász is arról beszélt, hogy a gyanús befizetések ügyében felvetődhet a pénzmosás gyanúja.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.