Az önkormányzatnak is van tennivalója a sebességmérők kihelyezése érdekében

Az önkormányzatoknak kell jelezniük a rendőrségnek, ha traffiboxot szeretnének telepíteni. A rendőrség szakmailag vizsgálja meg az igényt, és támogatás esetén együttműködik a traffiboxok telepítésében. Sem a rendőrség, sem az önkormányzatok nincsenek kötelezve sebességmérők telepítésére, ám együtt kell működniük igény esetén.

2023. 07. 07. 8:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely szerint az Árpád hídon történtekhez hasonló tragédiák elkerülhetők lennének sebességmérő kamerákkal és drákóian szigorú büntetésekkel. Ezek hiányáért a főpolgármester az államot, a kormányt hibáztatja, ám emberei, beosztottai kilenc hónapja képtelenek telepíteni négy darab, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) által biztosított trafiboxot, ő pedig még csak nem is válaszol a BRFK levelére.

Felmerült, hogy kinek a feladata a traffiboxok telepítése, ezért az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatához fordultunk kérdéseinkkel:

1. A traffiboxok beszerzése és telepítése kinek a feladata, kinek a költségét terheli?

2. Elszámoltatta-e a BRFK-t az ORFK az átadott traffibox felhasználásáról?

3. Tervezi-e az ORFK további traffiboxok beszerzését?

Az Árpád hídi tragédiát a traffibox sem tudta volna megakadályozni. Fotó: Police.hu

Az ORFK válaszában − megerősítve a BRFK egy nappal korábbi válaszát − leszögezte: „A Budapesti Rendőr-főkapitányság (továbbiakban: BRFK) 2022. október 13-án négy traffibox kihelyezését kezdeményezte a főpolgármesternél. A helyszínek kiválasztásában a korábbi személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek számát és kimenetelét vették figyelembe. A szóbeli egyeztetések szerint a fix sebességmérő eszközöket és a szükséges szoftvert a BRFK biztosította – ez meg is történt – míg a telepítéshez szükséges talapzatok kiépítését és az áramellátást a Fővárosi Önkormányzat vállalta. A BRFK a traffiboxok telepítése tárgyában többször egyeztetett az önkormányzattal, de a vállalt talapzatok kiépítésére a mai napig nem került sor.”

Arról tájékoztattak, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság egyelőre nem tervez további beszerzéseket, viszont támogatja az önkormányzatok (közútkezelők) saját költségen történő beszerzéseit, és vállalja a

traffiboxokba a sebességmérő műszerei elhelyezését, továbbá vállalja az onnan érkezett felvételek feldolgozását, és szükség esetén bírság kiszabását.

Az ORFK válaszában arra is kitért: olyan feladat viszont, hogy valakinek traffiboxot kell beszereznie és/vagy telepítenie − nincs.

Mint részletezték, az önkormányzat erre irányuló igénye esetén a rendőrség először megvizsgálja a tervezett helyszín közlekedésbiztonsági jellemzőit és ez alapján dönt arról, hogy az önkormányzati igényt támogatja-e vagy sem. Amennyiben a közlekedésbiztonsági mutatók ezt igazolják, az önkormányzat és a rendőrség megállapodásán múlik, hogy a beruházás és az üzemeltetés feladataiból melyik fél mit vállal – fejtette ki az ORFK

Borítókép: Traffibox (Forrás: Internet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.