Karácsony emberei kilencedik hónapja nem engedélyezik négy sebességmérő telepítését a rendőrségnek

Karácsony Gergely handabandázik. Szerinte az Árpád hídon történtekhez hasonló tragédiák elkerülhetőek lennének sebességmérő kamerákkal és drákói szigorúságú büntetésekkel. Ezek hiányáért a főpolgármester az államot, a kormányt hibáztatja, ám emberei kilenc hónapja képtelenek telepíteni négy darab traffiboxot, ő pedig még csak nem is válaszol a BRFK levelére.

2023. 07. 06. 5:40
Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely szerint az Árpád hídon történtekhez hasonló tragédiák elkerülhetőek lennének sebességmérő kamerákkal és drákói szigorúságú büntetésekkel. Ezek hiányáért a főpolgármester az államot, a kormányt hibáztatja, ugyanakkor információink szerint hónapok óta nem válaszol a BRFK-nak arra a levelére, amelyben a rendőrség négy traffibox kihelyezéséhez kért segítséget, az emberei pedig nem oldották meg a rendőrség kéréseit.

Karácsony Gergely emberei kilencedik hónapja képtelenek négy darab ilyen traffiboxot telepíteni a veszélyes budapesti helyszínekre. (Fotó: 24 óra/Kemma.hu)

Nem először próbál politikai tőkét kovácsolni szerencsétlen emberek halálából Karácsony Gergely főpolgármester. Ezúttal a szombatra virradóra az Árpád hídon történt tragédia hullámait lovagolta meg. Közösségi oldalán arról írt, hogy szerinte rendszerszintű problémáról van szó: „Ha lennének sebességmérő kamerák és drákói szigorúságú büntetés, ezek a kretének egyből visszavennének az arcukból és a sebességből is. A kamerák felszerelése ugyan állami feladat – a bírságokból befolyó pénzzel együtt –, de mi nem várunk tovább rájuk: a főváros 48 sebességmérő kihelyezését készítette elő.” – közölte.

Ismert, az Árpád hídon egy feltunningolt Mercedes felett elvesztette uralmát a vezetője, és a szalagkorlátot áttörve széttépte az éppen odaérő kerékpárost.

 

Karácsonynak nem ez az első, tragikus balesetben meghaltakra épülő politikai húzása.

„Azonnali egyeztetéseket kezdeményez” a budapesti rendőrfőkapitánnyal, hogy közös intézkedési tervet dolgozzanak ki a halálos gázolások visszaszorítására, írta Karácsony Gergely idén február 19-én szintén a Facebookon.

Február 18-án hajnalban a VIII. kerületi Harminckettesek terénél egy autó a villamosmegállóba sodródott, és elütött egy ott várakozó 23 éves nőt, aki azonnal meghalt. A főpolgármester akkor ezt írta: „a rendőrséggel közösen dolgunk van azzal, hogy ilyen ne fordulhasson elő. Budapest sem nappal, sem éjjel nem lehet a másokat veszélyeztető száguldozás terepe. El lehet és el kell érni a zéró toleranciát az ilyen közúti balesetekkel szemben, azt, hogy Budapesten nullára, igen, nullára csökkentsük a halálos közúti balesetek számát.” Karácsony Gergely a baleset után azt is bejelentette: legalább száz, egész nap működő traffipaxot helyeznek hamarosan üzembe.

 

A BRFK ugyanakkor már 2022 őszén kezdeményezte négy darab traffibox kihelyezését, a baleseti statisztikákat figyelembe véve két sebességmérőt a repülőtérre vezető gyorsforgalmi útra, egyet a Weiss Manfréd útra, egyet pedig a 6-os számú főútra akartak telepíteni. A főváros feladata ezekkel csupán annyi lett volna, hogy kiépítsék a megfelelő talapzatot és biztosítsák az áramellátást. Ahogyan akkoriban erről több médium is beszámolt, a BRFK-nak a főpolgármester minden segítséget megígért az új sebességmérők üzembe helyezéséhez.

Lapunk kíváncsi volt, hogy áll ezeknek a traffiboxoknak az ügye. A BRFK-nak küldött kérdésünkre érkezett válaszból az derült ki, hogy valóban áll. A rendőrség szerint a fővárossal megakadtak a tárgyalások, a 2022 októberében elküldött levelükre, amelyben a főváros segítségét és támogatását kérik, Karácsony Gergely még csak nem is válaszolt. Helyette a főváros egyik cége jelentkezett egyeztetésre. A BRFK, mint írják, „a traffiboxok telepítése tárgyában többször egyeztetett az önkormányzattal, de a vállalt talapzatok kiépítésére a mai napig nem került sor."

Úgy tudjuk egyébként, hogy a korábbi baleset után ígért száz sebességmérő ügye sem haladt előre.

Borítókép: Karácsony Gergely handabandázik (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.