Csúnyán becsapták az áldozatokat: több mint százhatvanmilliós kárt okoztak

A károsultak beköltözni sem tudtak, a pénzüket sem kapták vissza.

Magyar Nemzet
Forrás: police.hu2023. 07. 03. 13:51
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Családi házak megépítésére kötött szerződéseket egy csalássorozatra szakosodott csoport, ám a teljesítés eleve nem állt szándékukban: 165 874 336 forint kárt okoztak – írja a Police.hu

Sorra érkeztek csalásról szóló bejelentések 2019 áprilisától. A megbízók otthont szerettek volna maguknak, ezért egy megbízhatónak vélt kivitelezőt kerestek. Egy idő után azonban rá kellett döbbenniük: a munka nem az egyezség szerint haladt. Se beköltözni nem tudtak, se a pénzüket nem kapták vissza.

A csalássorozattal összefüggésbe hozott 54 éves, tárnoki illetőségű id. M. Istvánt, harmincéves, biatorbágyi illetőségű fiát, annak harminckét éves élettársát, R. Barbarát, valamint H.-né M. Györgyit, aki építésztervezőként vett részt a „projektben”, valamint a harmincöt éves érdi építőipari vállalkozót, R. Gergelyt 2021 márciusában fogták el. A gyakorlatilag családi vállalkozásként működő, két – felszámolásuk után egy harmadik – cég mögé bújó apát, valamint fiát a bíróság letartóztatta; egy későbbi döntés értelmében bűnügyi felügyeletet kaptak. 

A nyomozók felszínre hozták: 2017. június és 2019. november között id. M. István és fia egy építőipari vállalkozásban családi házak teljes körű kivitelezésére kötött többmilliós szerződéseket. A gond a kitalált és felépített projekttel „csak” annyi volt, hogy 

az építőipari tevékenységhez sem megfelelő szakértelemmel, sem anyagi hátérrel, sem munkaeszközökkel nem rendelkeztek, a szerződésszerű teljesítés eszük ágában sem volt. 

Úgy kötöttek érdi építési telkeken új családi házak megépítésére vonatkozó szerződéseket, illetve úgy ígérték az építkezések kivitelezését rövid határidővel, az aktuális piaci ár alatti vállalási összegért, hogy eleve nem állt szándékukban a teljesítés, illetve a vállaltakra nem is volt reális lehetőségük.

Közel negyedszáz embert semmiztek ki és csaptak be, áldozataiknak 165 874 336 forint kárt okoztak.

Az Érdi Rendőrkapitányság vizsgálati osztálya az azóta is bűnügyi felügyeletben lévő id. M. István, fia, illetve a szabadlábon védekező R. Barbara és H.-né M. Györgyi ellen a többrendbeli, jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének, többrendbeli, hamis magánokirat felhasználása vétségének, ötödik, más ügyből jogerős szabadságvesztését töltő társukkal, R. Gergellyel szemben az egyrendbeli, jelentős kárt okozó csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást befejezte, az ügy iratait átadta az ügyészségnek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.