Fegyházbüntetést is kaphat az a férfi, aki csaknem kétezer tonna szemetet hozatott Olaszországból

Szita Károly, a város polgármestere nem vár a hatósági eljárás befejezéséig, maga gondoskodik a szemét elszállításáról.

Munkatársunktól
2023. 07. 03. 10:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta a Kaposvári Járási Ügyészség egy büntetett előéletű férfi ellen, aki 2022 januárja és júliusa között több kamionnyi, összesen közel 1900 tonnányi szemetet vitetett Pécsre és Kaposvárra Olaszországból, amelyet a cégei által bérelt, lakóövezetek melletti telkeken helyezett el. 

 

Az ötvenes éveiben járó férfi ellen különösen jelentős mennyiségű hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértése miatt emelt vádhatóság. A közlemény szerint a korábban tíz év fegyházbüntetésre ítélt férfi 2019-ben szabadult, majd különböző vállalkozásokba kezdett más nevén lévő, de ténylegesen általa irányított cégeken keresztül.

Az egyik ilyen gazdasági társasága, amelyet a hulladékgazdálkodási hatóság ugyan nyilvántartásba vett, de hulladékgazdálkodási engedélyt számára nem adott ki, olasz vállalatokkal hulladékkezelési szerződéseket kötött, és jobbára műanyag-, textil- és papírhulladék Magyarországra szállítását vállalta.

 

 

Mint azt a Magyar Nemzet is megírta: Szita Károly, a város polgármestere pénteken jelentette be, hogy a hatósági eljárás elhúzódása miatt Kaposvár önkormányzata maga gondoskodik a városban engedély nélkül lerakott hulladék elszállításáról. A politikus hozzátette, a társaság jogszabálysértésével összefüggő eljárás lefolytatására nem az önkormányzatnak, hanem a rendőrségnek, ügyészségnek, kormányhivatalnak, bíróságnak van hatásköre, de mivel az ügy bonyolult, ez hosszú időt vesz igénybe. Mint fogalmazott: „ha más helyett kell, akkor más helyett cselekednek”, és a hulladékot a kaposvári hulladéktelep elkülönített részére viszik.

 

Borítókép: Kamionszám hozatta Kaposvár városába a szemetet a vádlott (Fotó: Somogy Vármegyei Főügyészség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.