Fejlesztések helyett újabb korlátozás Érden, ezúttal építési tilalmat rendeltek el

Néhány nap leforgása alatt ez már a második tiltó rendelet a városban.

Munkatársunktól
2023. 07. 03. 9:30
null
Építkezés epitkezes építőipar epitoipar társasházak lakások otthonok építése Soroksáron munkás dolgozó szakember tégla daru 2022.11.02 fotó: Németh András Péter NAP Szabad Föld Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetlen beruházás sem indulhat el Érden, július 15-től ugyanis építésstopot rendeltek – írta a Népszava. Az önkormányzat a legutóbbi közgyűlésén határozott a változtatási tilalomról, a döntés értelmében egyetlen építkezés sem indulhat el, beleértve a társasház-, és a családiház-építéseket, a tetőtér felé való bővítéseket és a hozzáépítéseket is. A határozat alól csak az ipari zóna, illetve a város közepén lévő lakótelep képez kivételt. Mint írták, a tiltó rendelet mindaddig érvényben marad, amíg el nem készül a város jelenleginél lényegesen szigorúbb, társasházépítéseket erősen fékező új helyi építési szabályzata, valószínűleg jövő tavaszig. 

Néhány nap leforgása alatt ez már a második korlátozás Érden.

Mint arról lapunk is beszámolt, Csőzik László, a megyei jogú város polgármestere az ivóvíz felhasználásának korlátozásáról is rendelkezett, a nemrégiben megszületett döntés értelmében július 1-jétől augusztus 20-ig reggel 5 óra és 9 óra között, valamint este 18 óra és 23 óra között a közüzemi ivóvízhálózatról tilos locsolni és a medencéket feltölteni.

Csőzik László, Érd polgármestere rövid időn belül két korlátozást is bevezetett a város lélekszámára hivatkozva Fotó: Facebook/Csőzik László

T. Mészáros András úgy reagált a Magyar Nemzetnek a napokban a vízkorlátozásról: rendkívül elkeserítőnek tartja, hogy az érdiek a városvezetés elhibázott döntéseinek elszenvedői lettek. A politikus kijelentette, csaknem négy éve nem hajtott végre számottevő fejlesztést a víz- és csatornarendszeren Érd baloldali vezetése, amiért egyre nagyobb gondokat okoz a vízhiány a városban.

Ugyan Érd polgármestere mindkét tilalom kapcsán arra hivatkozik, hogy a város hirtelen megnövekedett lakosságszáma miatt kellett ezeket a döntéseket meghoznia, az érdi Fidesz–KDNP frakcióvezetője szerint szó sincs erről. 

 T. Mészáros András úgy fogalmazott: Érd lélekszáma a múlt században, a két világháború között kezdett el emelkedni, majd 1980 és 1990 között alig változott, azóta viszont ismét jelentősen növekszik. Ez alól egy rövid szakasz volt kivétel, 2011 és 2015 között ugyanis nem változott jelentősen Érd lélekszáma. Azóta viszont körülbelül 64 ezerről 72 500-ra növekedett a lakosságszám, ami éves szinten átlagosan évi ezerfős növekedést jelent.

Mint mondta, ők is tisztában voltak ezzel a problémával, és a 2019-es váltás előtt elő is készültek arra, hogy 80 kilométer hosszan kicserélik a régi eternit vízvezetéket, de a választás eredménye miatt erre már nem volt lehetőségük.

Érdekes, hogy mindig akkor jelentkeznek ezek a problémák, amikor Csőzik László hatalmi pozícióba kerül. Szinte napra pontosan húsz évvel ezelőtt ugyanúgy vízhiányról szóltak a hírek Érden, mint most. Csőzik akkor alpolgármesterként panaszkodott és nem tett semmit a megoldásért, most polgármesterként teszi ugyanezt. Ugyanakkor polgármesteri ténykedésének egyik első lépéseként Csőzik 2020-ban hozzájárult  ahhoz, hogy az Érd és Térsége Regionális Víziközmű Kft. résztulajdonosa, a francia Veolia több mint százmillió forint, azóta pedig összesen mintegy 170 millió forint osztalékot kivehessen az önkormányzati cégből 

– emelte ki T. Mészáros András, aki emlékeztetett arra is: Az a Veolia, amelynek 2005-ben éppen az akkor alpolgármesterként funkcionáló Csőzik adta el az érdi céget.

 

Borítókép: Illusztráció  (Fotó: Szabad Föld/Németh András Péter)


 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.