Félmilliárdos adócsalási botrányt úszott meg a Momentum

Már nem nyomoz az adóhatóság a Momentum Mozgalom ötszázmilliós adócsalási botrányában – tudta meg a Magyar Nemzet. Az ellenzéki pártot 2019 januárjában az Állami Számvevőszék jelentette fel, miután megállapították, hogy a Donáth Anna és Cseh Katalin fémjelezte mozgalom félmilliárd forinttal nem tudott elszámolni. A NAV többéves vizsgálódás után zárta le az eljárást.

Pámer Dávid
2023. 07. 26. 14:06
DONÁTH Anna Júlia; KERPEL-FRONIUS Gábor
Budapest, 2019. október 6. Donáth Anna, a Momentum Mozgalom alelnöke, európai parlamenti képviselõ (b) és Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum korábbi fõpolgármester-jelöltje (b2) a Város Mindenkié csoport 9. Lakásmenetén a Bakáts utcában 2019. október 6-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszüntette a Momentum Mozgalom átláthatatlan gazdálkodása miatt indított nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – derült ki a Fővárosi Főügyészség lapunknak adott válaszából. 

Az eljárás előzménye az volt, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során megállapította, hogy a Momentum Mozgalom mintegy ötszázmillió forint költségvetési támogatás törvényes felhasználását nem igazolta, ezért az ÁSZ 2019 januárjában a törvényi kötelezettségének eleget téve feljelentést tett. 

Az ügyben a NAV el is rendelte a nyomozást költségvetési csalás gyanújával, majd pár hónappal később az adónyomozók kiszálltak a párt Múzeum körúti székhelyére a „folyamatban lévő büntetőügyben a bűncselekmény tárgyi, okirati bizonyítékainak, bizonyítási eszközeinek felkutatása és biztosítása céljából”.

A Momentum országgyűlési kampányköltéseinek elszámolását keresték, amelyet végül a mozgalom könyvelőjétől vittek el pendrive-on. Az ő irodájában közel két órát voltak a nyomozók. 

A momentumos politikusok a hatósági akció után politikai leszámolásról kezdtek beszélni, mire az ÁSZ közleményt adott ki, amiben többek között leírták: a Momentum ugyan a feljelentést követően átláthatóbbá tette a gazdálkodását, ám ez az adóhatóság múltra vonatkozó eljárását semmilyen szinte nem befolyásolja. 

A NAV végül többéves nyomozás után, információink szerint idén májusban szüntette meg az eljárást, ám azt nem tudni, hogy bűncselekmény vagy bizonyítottság hiánya miatt ért véget a vizsgálódás. 

Borítókép: Donáth Anna, a Momentum Mozgalom európai parlamenti képviselője és Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum korábbi főpolgármester-jelöltje a Város Mindenkié csoport 9. Lakásmenetén a Bakáts utcában 2019. október 6-án (Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.