Nemzetközi botrányt akar a baloldal

Külföldön és belföldön is szervezkednek a gyermekvédelmi törvény ellen, a balliberális erők és a hozzájuk köthető LMBTQ-szervezetek továbbra is a jogszabály elleni fellépést sürgetik. A Momentum politikusai már több alkalommal is a törvény ellen akcióztak Brüsszelben, a Soros-szervezetek támogatását élvező Háttér Társaság pedig a szexuális kisebbségek európai szervezeteit összefogó ILGA-Eu­rope-pal azon dolgozott, hogy a Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indítson s gyermekvédelmi törvény miatt.

2023. 07. 20. 18:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napirenden a gyermekvédelmi törvény szigorítása, a balliberális erők azonban továbbra is a jogszabály ellehetetlenítését célozzák az unióban. A magyar baloldal szintén a törvény eltörlését követeli, s annak tervezett szigorítását kritizálja. A Párbeszéd-Zöldek szóvivője szerint a magyar kormány gyűlöletkampányt folytat az LMBTQ-emberek ellen, amit nem szabad megengedni. 

A kormány a végletekig fel akarja tekerni ezt a gyűlöletkampányt, és megpróbál ebből valamilyen politikai tőkét kovácsolni. A mi dolgunk az, hogy ezt ne engedjük

 – hangsúlyozta Barabás Richárd az ATV-ben. A Párbeszédhez hasonlóan a Momentum politikusai is a gyermekvédelmi törvény elleni fellépést sürgetik. A Momentum két EP-képviselője, Donáth Anna és Cseh Katalin videóüzenetben kérte a támogatóit, hogy „mondjanak nemet a gyűlöletre” és írják alá az a petíciót, amelyben a jogszabály eltörlését követelik. Érdemes megjegyezni, a momentumos Cseh Katalin már több alkalommal is a törvény ellen szervezkedett, legutóbb például közös fényképezkedésre hívta azokat a baloldali EP-képviselőket, akik szintén ellenzik a magyarországi gyermekvédelmi törvényt. A momentumos képviselő segítséget nyújtott ahhoz is, hogy a képviselők a többi tagállamot is csatlakozásra szólíthassák fel a gyermekvédelmi törvény elleni fellépésre. 

Cseh Katalin akciója annak az eljárásnak a része, amit a bizottság indított a gyermekvédelmi törvény ellen. Mint ismert, az Európai Parlament mellett összesen 15 uniós tagállam jelezte, hogy támogatja az eljárást, az ukrajnai civil szervezetek pedig szintén a törvény ellen indított per támogatását sürgették. A hazai LMBTQ-szervezetek szintén kivették a részüket a nyomásgyakorlásból. A „civilek” az első naptól kezdve rendkívül intenzív kampányt folytattak, amelyben Magyarországról a Háttér Társaság és a Budapest Pride vett részt. 

A szexuális kisebbségek európai szervezeteit összefogó ILGA-Eu­rope pontról pontra beismerte, hogy a Soros-féle szervezetek támogatását élvező Háttér Társasággal együtt nagy energiát fektettek a tagállamokkal való együttműködésbe, hogy pontos tájékoztatást adjanak nekik a törvényről és annak értékeléséről, továbbá technikai tanácsokat nyújtsanak a beavatkozás módjával és a határidőkkel kapcsolatban.

Ezt felhasználva tudtak nyomást gyakorolni az EU-s tagállamokra, hogy az Európai Bizottságot arra ösztönözzék, hogy egyáltalán kötelezettségszegési eljárást indítson Magyarország ellen. Ezt követően találkozót szerveztek, amelyen a különböző tagállamok kulcsszereplői vettek részt. Mindez azt a célt szolgálta, hogy a törvény ellen fellépő tagállamok kapcsolatban legyenek, valamint támogatni tudják egymást abban, hogy a saját közigazgatásukon belül is érveket tudjanak felsorakoztatni az ügy alátámasztására – részletezte honlapján az ILGA-Europe. 

Belgium egyébként egyedül is bíróságra vinné Magyarországot a gyermekvédelmi törvény miatt. A belga parlament külügyi bizottsága ez EU Bíróságnál és az Emberi Jogok Európai Bíróságánál is támadná a magyar gyermekek védelméről szóló jogszabályt.

Borítókép: Momentumos politikusok a pride-felvonuláson. (Forrás: Momentum Mozgalom)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.