Hétvégére nagyot változik az idő + videó

A Kárpát-medencét átmenetileg hűvösebb léghullámok árasztják el, de pénteken már egyre inkább egy anticiklon határozza meg időjárásunkat.

Magyar Nemzet
Forrás: MET, MTI2023. 07. 06. 17:43
null
New York, 2022. augusztus 26. A New York-i Rockefeller Központ elõtti szökõkút vizében hûsöl egy fiú 2022. augusztus 25-én. New Yorkban a levegõ hõmérséklete meghaladta a 32 Celsius-fokot. MTI/EPA/C. J. Gunther Fotó: C. J. Gunther
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki zivatarok kialakulása miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat a délkeleti határ mentén fekvő területekre. Az érintett területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat – tájékoztatott a katasztrófavédelem.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtökön a gomoly- és fátyolfelhők mellett napos idő a meghatározó. Keleten intenzívebbé válik a gomolyfelhő-képződés. A Dunától keletre elszórtan kialakulhat zápor, zivatar, néhol felhőszakadás. Másutt elvétve fordulhat elő záporos csapadék.

Éjszaka átmenetileg csökken a felhőzet. Keleten, északkeleten több felhő lesz, és továbbra is előfordulhat zápor, zivatar. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 19 fok között alakul. A hidegre érzékeny részeken néhány fokkal hűvösebb is lehet.

Pénteken a nap első felében még lehetnek felhősebb körzetek helyenként záporesővel. Délutánra már napos idő valószínű kevés felhővel, és a csapadék is megszűnik.

Az északi, északkeleti szél megélénkül, néhol meg is erősödik. Zivatarok mentén is előfordulhatnak átmenetileg erős széllökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 24 és 30 fok között valószínű.

 

Milyen idő lesz hétvégén?

Strandidő várható a hétvégén sok napsütéssel és kevés gomolyfelhővel. A hőmérséklet csúcsértéke is emelkedik, vasárnap már 29–34 fok között alakul – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet az MTI ismertetett.

Szombaton nagyrészt derült, napos idő várható. Csak kevés gomolyfelhő képződhet, csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szél a Tiszántúlon több helyen megélénkül. A hőmérséklet hajnalban 10–18 fok között, délután 27–32 fok között alakul.

Vasárnap derült vagy gyengén felhős, napos idő lesz csapadék nélkül. A változó irányú szél jobbára gyenge vagy mérsékelt marad. A hőmérséklet hajnalban 12–20 fok között, délután 29–34 fok között valószínű.

Az agrometeorológiai előrejelzésből az is kiderült, hogy hétfőtől az ország nagy részén hőség várható, 

többfelé 33–37 fokos csúcsértékekkel. Magas lesz az UV-sugárzás is. 

A jövő hét közepéig a meleg, száraz időben napközben nagyon alacsony lesz a relatív páratartalom.

 

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.