Több mint húsz embert mentettek ki a Balatonból hétvégén

A járőrök július 21. és 23. között tizenegy esetben huszonegy embert mentettek ki a tóból.

Magyar Nemzet
Forrás: Rendőrség2023. 07. 24. 10:45
Balatoni vízirendőrök motorcsónakban Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégén a strandolók többször kerültek olyan helyzetbe, amiből a vízi rendőrök segítsége nélkül nem tudtak volna biztonságosan partra jutni. Az időnként viharosra élénkülő szélben elsodródott kiteszörfösök, SUP-osok, veszteglő csónakok mellett homokpadra futott vitorlás, felborult katamarán és kalózcsónak utasait segítették ki szorult helyzetükből az egyenruhások – közölte a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság több tanácsot is megosztott a hasonló esetek elkerülésére:

  • Aki nem tud úszni, ne menjen be a természetes vizekbe, inkább a parti sávban hűsítse magát.
  • Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek.
  • Soha ne távolodjunk el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek használatával még csak most ismerkedünk.
  • Kerüljük a vízibicikliről, egyéb fürdőeszközökről a hirtelen vízbe ugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vagyunk a mélységgel, és a vízhőmérséklet is hirtelen sokkhatással van a szervezetre.
  • Ha nem vagyunk biztosak saját úszni tudásunkban, a vízi járműveken mindenképpen viseljünk mentőmellényt.
  • Lehetőleg kerüljük extrém melegben, hőcsúcsokban, délelőtt tizenegy és délután négy óra között a nyílt vízen tartózkodást.
  • Lehetőleg ne fogyasszunk alkoholt, ittas vagy bódult állapotban a fürdőzés életveszélyes.
  • A parttól távol kerüljük az egyedül úszást, fürdőeszköz-használatot.
  • Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt. Ha a part mellett elalszik valaki a gumimatracon, akkor is besodródhat a mély vízbe.

Vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni kell egymásra, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat:

  • Elsőfokú viharjelzésnél a lámpa percenként 45-öt villan. Ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított ötszáz méteren belül szabad tartózkodni.
  • Másodfokú viharjelzés esetén a berendezés percenként 90-szer villan fel. Ilyenkor fürödni tilos, és szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorlás hajók kivételével).

A viharjelzés figyelembevételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívta a figyelmet, hogy aki a tó vízfelületén bajba kerül vagy bajba jutott személyt észlel, tegyen bejelentést az ingyenes 1817-es segélyhívó telefonszámon.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Rendőrség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.