Új parancsnok a székesfehérvári NATO-hadosztály élén

Első parancsnoki átadás-átvételi ünnepségét tartotta hétfőn a Székesfehérváron működő Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság. Tibor Králik, aki már több mint egy éve szolgál Székesfehérváron, megköszönte elődje munkáját, majd megjegyezte, hogy a hadosztály-parancsnokság valamennyi tagja emberfeletti teljesítményt nyújtott a célok elérése érdekében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 31. 16:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új parancsnoka van a Székesfehérváron működő NATO-parancsnokságnak, a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságnak (HQ MND-C): a távozó horvát Denis Tretinjak vezérőrnagyot a szlovákiai Tibor Králik dandártábornok váltja.

 Tibor Králik megköszönte elődje munkáját (Fotó: Székesfehérvár.hu)

A hétfői átadás-átvételi ünnepségen Denis Tretinjak kiemelte: amikor 2020 nyarán Székesfehérvárra érkezett, kis, lelkes csapat várta, amely eltökélte, hogy maradéktalanul eléri céljait. Hozzátette: ezeket lépésről lépésre valósították meg, és a hadosztály-parancsnokság keretnemzetei − azaz a parancsnokságot alapító Magyarország, Horvátország, majd Szlovákia − mellett azóta Lengyelország, mint részt vevő nemzet segíti a munkát, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Szlovénia és Törökország pedig jelezte részvételi szándékát a HQ MND-C-nek. Utódjáról szólva hangsúlyozta:

jól ismeri Tibor Králik képességeit, így biztos abban, hogy vezetésével a hadosztály-parancsnokság hamarosan eléri a legközelebbi célját, a teljes műveleti képességet.

Tibor Králik, aki már több mint egy éve szolgál Székesfehérváron, megköszönte elődje munkáját, majd megjegyezte, hogy a hadosztály-parancsnokság valamennyi tagja emberfeletti teljesítményt nyújtott a célok elérése érdekében.

 

Magyarország és Szlovákia frontország lett

Jelezte, hogy a parancsnoki tevékenységét abban a megközelítésben kívánja folytatni, ahogy elődje tette. Böröndi Gábor, a Honvéd Vezérkar főnöke az átadás-átvétel kapcsán kiemelte: négy évvel korábban fogalmazódott meg az igény, hogy legyen hadosztályszintű parancsnokság Közép-Kelet-Európában.

„Magyarország felvállalta, hogy itt, Székesfehérváron megalakítja ezt, és elkezdi a munkát tanuló jelleggel, hogyan kell hadosztályszinten szolgálatot teljesíteni, többnemzeti törzsben hogyan tudunk együttműködni másokkal” − fogalmazott, megemlítve, hogy 

közben kitört egy háború a határ mentén, Magyarország és Szlovákia pedig frontország lett.

Azt mondta, a NATO − érzékelve, hogy a térségben nincs validált, jóváhagyott parancsnoksági elem − azonnal elkezdte a többnemzeti magyar hadosztályt felkészíteni és a NATO-struktúra részévé tenni, jelenleg pedig azon dolgoznak, hogy a teljes készenlétet elérje ez a hadosztályszintű képesség, hiszen szükség van rá.

Megjegyezte, hogy a háború miatt bármikor megerősítő elemek érkezhetnek. Böröndi Gábor jelezte, hogy a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságnak év végéig kell elérnie a teljes műveleti képességet, ehhez még híradó eszközök és felszerelések hiányoznak, amelyek szükséges fedezetét a kormány és a Magyar Honvédség biztosítja.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Székesfehérvár.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.