Velünk maradnak a zivatarok, felhőszakadás is jöhet + videó

A Kárpát-medence időjárását ezekben a napokban meleg, nedves, labilis rétegződésű légtömeg alakítja.

Magyar Nemzet
Forrás: MET, OKF, MTI2023. 07. 05. 7:09
null
Koppenhága, 2020. június 30. Gyalogos a szakadó esõben, Koppenhágában 2020. június 30-án. MTI/EPA/Ritzau/Ida Marie Odgaard Fotó: Ida Marie Odgaard
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tiszántúlon szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Másutt sok napsütés várható a gomolyfelhő-képződés mellett.

Reggel, délelőtt a Tiszántúlon előfordulhat eső, zápor. Késő délutántól főként 

az északnyugati, nyugati vármegyékben pattanhat ki zápor, zivatar, amelyeket helyenként felhőszakadás kísérhet. 

Kisebb eséllyel zivatar az Északi-középhegységben és a keleti határ mentén is kialakulhat. Átmeneti szélerősödés csak zivatar környékén várható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 30 fok között alakul. Késő estére 17 és 23 fok közé hűl le a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

 

Kiadták a riasztást

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki zivatarok kialakulása miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat – hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

A nap első felében a délkeleti, keleti tájakon, esetleg az Északi-középhegységben fordulhat elő zivatar. Késő délutántól, estétől nyugat felől a Nyugat-Dunántúlon kell zivatarokra számítani.

Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, 25–35 millimétert meghaladó mennyiségű csapadék, jégeső és viharos, óránként 70 kilométeres erősségű széllökés kísérheti. A zivatarok késő estére átterjedhetnek a Dunántúl keleti részeire is.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

Milyen idő lesz a következő napokban?

Egészen péntekig marad a változékony idő. Továbbra is lesznek záporok, zivatarok, néhol akár tartósabban is eshet. A hétvégére viszont megnyugszik az időjárás.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Ida Marie Odgaard)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.