Pokoli hőség elé nézünk, figyelmeztet a Meteorológiai Világszervezet

Világszerte számos helyen magasabb hőmérsékletekre lehet számítani, mivel hét év után ismét jelentkezett az El Nino éghajlati jelenség a csendes-óceáni térség trópusi régióiban – figyelmeztetett a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 04. 12:19
null
Puerto Montt, 2016. május 12. Partra húzott halászhajó a közép-chilei Puerto Montt kikötõjében 2016. május 11-én. A hatóságok a szokásosnál nagyobb mértékû algavirágzás miatt átmenetileg betiltották a halászatot a térségben, ami több ezer halász megélhetését veszélyezteti. Az El Nino éghajlati jelenség fokozta idõszakos vörös alga burjánzása csökkenti a víz oxigéntartalmát, ezért a halak megfulladnak. (MTI/EPA/Sebastian Silva) Fotó: Sebastian Silva
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az El Nino ciklikusan, átlagosan kettő-hét évente jelentkező természetes éghajlati jelenség, amelynek következtében a csendes-óceáni térség keleti és középső részén megemelkedik a vízfelszíni hőmérséklet kilenc-tizenkét hónapra. Az El Nino-hatás miatt 

szélsőséges időjárási jelenségekre, trópusi ciklonokra, heves esőzésekre, aszályokra lehet számítani.

Petteri Taalas, a WMO főtitkára kiemelte: nagyobb valószínűséggel fognak megdőlni a hőmérsékleti rekordok az El Nino ismételt beköszöntével, és hevesebb hőhullámokra számíthatunk majd a világ több részén.

Kilencvenszázalékos a valószínűsége, hogy az El Nino-hatás 2023 második felében is jelen lesz, és a jelenség várhatóan „legalább mérsékelten erős hatású lesz”. A hőmérsékleti adatokra gyakorolt hatás rendszerint a következő évben jelentkezik, vagyis 2024-ben lesz inkább szembetűnő a melegedés.

A meteorológiai adatok feljegyzésének kezdete óta legforróbbként számon tartott év 2016 volt, amikor az El Nino-hatás is különlegesen erős volt. Szakértők ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a klímaváltozás az El Nino-hatás jelentkezése nélkül is szélsőséges hőmérsékleti adatokhoz vezet.

 

Mikor volt a legmelegebb nyár Magyarországon?

A huszadik század kezdete óta az egész országban nőtt a nyári hűtési energiaigény, leginkább az ország középső részén, északnyugaton és a Kisalföld területén – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzéséből. A tanulmány szerint 

az éghajlatváltozás miatt gyakoribb és intenzívebb hőhullámokra kell felkészülni Magyarországon, 

és ennek kapcsán megvizsgálták, hogyan változott a belső terek hűtésének energiaigénye az elmúlt 122 évben.

Magyarországon a nyári középhőmérséklet 1901 óta országos átlagban 1,74 fokkal nőtt, de nőtt a hőségnapok (amikor a napi maximumhőmérséklet 30 fok vagy afölötti) és a forró napok (amikor a csúcshőmérséklet meghaladja a 35 fokot) száma is. A hőségnapok száma például több mint két héttel nőtt a múlt század eleje óta. Szintén nőtt a trópusi éjszakák száma, amikor az éjszakai hőmérséklet sem csökken 20 fok alá.

Az elemzéshez az épületek hűtésére vonatkozó, időjárásfüggő energiafogyasztás egy mutatóját, az úgynevezett „hűtési foknapok” alakulását használták fel. A belső környezet meghatározott hőmérsékletre, 22 fokra hűtéséhez szükséges energiamennyiség függ a napi minimum-, maximum- és középhőmérséklettől. Vagyis minél magasabb a levegő hőmérséklete 22 foknál, annál több energiára van szükség a belső környezet komfortosra hűtéséhez.

Ezzel az energiamennyiséggel arányos hőmérsékleti érték a „hűtési foknap”, és ezeknek az értékeit összegezve adódik a havi vagy szezonális hűtési foknap-összeg Celsius-fokban kifejezve. Az elemzéshez 1901–2022 között a június 1. és augusztus 31. között regisztrált napi minimum-, maximum- és középhőmérsékleti adatokat vették figyelembe.

Az elemzés szerint Magyarországon 1991 és 2020 között a hűtési foknapok országos átlaga 167,9 fok volt. Az átlagnál magasabb hűtési energiaigény jellemzi az Alföld déli, délkeleti területeit, 200–220 fok közötti hűtési foknappal. A Duna–Tisza-közén és az Alföld középső tájain is az átlagnál magasabb, 180–200 közötti értékek jellemzők, míg Északkelet-Magyarországon, a Kisalföldön és a Dunántúl keleti szegletén átlag körüliek az értékek. A Dunántúl többi részén, valamint az Alpokalján, a Dunántúli-középhegységben és a Dunántúli-dombságon az alacsonyabb hőmérsékleti értékek miatt a hűtési foknapok átlaga is alacsonyabb. Az ország leghűvösebb klímájú régiójában, az Északi-középhegységben pedig 20–60 fok közötti hűtési foknapok jellemzők.

A legmagasabb hűtési energiaigény országosan a 2022-es nyarat jellemezte (255,8 fok), ami után 2012, 2015 és 2021 nyara következik. A tíz legnagyobb hűtési foknappal rendelkező nyár listáján nyolc nyár az elmúlt húsz évből származik, kettő pedig a kilencvenes évekből.

Az elemzésben felhívták a figyelmet, hogy a hűtés fokozott energiafelhasználással jár, így a légkondicionálók működtetése jelentős környezeti terhelést okoz. Felsoroltak néhány megoldást is a nagyobb hőterhelés kivédésére. Például érdemes éjszaka vagy kora reggel szellőztetni, a friss levegő beáramlását pedig segítheti az ablak közelébe helyezett ventillátor. Javasolják, hogy napközben sötétítsünk be, hogy megakadályozzuk a belső terek túlzott felmelegedését. Tanácsos kerülni a hosszú ideig tartó főzést, sütést, forró ételek készítését, és ajánlják a lakás páratartalmának csökkentését, valamint a légmozgás fokozását ventilátorral.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Sebastian Silva)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.