Támad az ítéletidő, felhőszakadás miatt is kiadták a riasztást + videó

Továbbra is meleg-nedves szállítószalag helyezkedik el hazánk felett, így több helyen kell záporok, zivatarok kipattanására számítani.

Magyar Nemzet
Forrás: MET, OKF, MTI2023. 07. 04. 6:32
null
Nagykõrös, 2021. május 17. Gyalogos közlekedik a vízzel elöntött Kecskeméti úton felhõszakadás után Nagykõrösön 2021. május 17-én. MTI/Ujvári Sándor Fotó: Ujvári Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nap első felében még erősen felhős vagy borult idő valószínű. Később szakadozik, vékonyodik és csökken a felhőzet.

Reggel, délelőtt még több helyen, főként az ország északnyugati felén valószínű eső, zápor, illetve zivatar. 

Délután már csak elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, 

többnyire a déli, délkeleti megyékben. Szélerősödés csak zivatar körül lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 25 és 32 fok között valószínű, a Dél-Alföldön lesz a legmelegebb. Késő estére 18 és 23 fok közé hűl le a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

 

Kiadták a riasztást

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki felhőszakadások veszélye és zivatarok kialakulása miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken rövid idő alatt akár több mint huszonöt-harminc milliméter eső eshet. A zivatarok környezetében elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat – közölte a katasztrófavédelem.

A délelőtti, déli órákig főként a Dunántúlon és az északi tájakon fordulhatnak elő (többnyire beágyazott) zivatarok a kiterjedtebb csapadéktömbből.

Ennek gyengülésével egy időben délután szórványosan újabb zivatargócok pattanhatnak ki, nagyobb valószínűséggel a Dunántúlon és az Alföld délkeleti, déli részein.

Az intenzívebb cellákat elsősorban felhőszakadás kísérheti rövid idő alatt akár 30–40 millimétert meghaladó mennyiségű csapadékkal. Kisebb eséllyel jégeső is társulhat a gócokhoz.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.