Volt képük hozzá, egy korábbi csalás áldozatát húzták le még kétmillióval

Az internetes csalók újabb és újabb elkövetési módszerekkel támadnak.

Magyar Nemzet
Forrás: police.hu2023. 07. 06. 11:21
Forrás: Pexels - Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tucat feljelentést tettek olyan sértettek az elmúlt egy hónapban Tolna vármegyében, akiknek a banki adatait ismeretlenek csalárd módon megszerezték és a számláikat megcsapolták – közölte a Police.hu.

A június elseje óta elrendelt több, mint negyven ügyben volt 20 és 39 millió forinttal megkárosított sértett is, de a néhány milliós kárérték is gyakori.

Ismeretlenek megkerestek egy korábban „romantikus csalás” áldozatául esett sértettet is az egyik esetben. Most a korábban elcsalt pénz visszaszerzésére tettek ígéretet, ezért különböző ügyintézői díjakat kértek. A tévedésbe ejtett ügyfélnek újabb kétmillió forintjába került az átverés.

Az elkövetők különböző internetes hirdetési oldalakon (például Marketplace, Jófogás, Vinted) eladásra kínált termékekre jelentkeznek mint vevő. A vásárláshoz e-mail címet kérnek, amelyre az eladó később egy olyan e-mail üzenetet kap, amely látszólag a hirdetési oldaltól, futárcégtől, vagy valamelyik szolgáltatótól (például a Netflix) származik.

Az e-mailben azt látja az áldozat, hogy a terméket már kifizették, vagy esetleg tartozás áll fenn, amelyet az eladó egy linken a bankkártyaadatok megadásával tud megerősíteni, vagy az adós a számlát így tudja kiegyenlíteni. Az eladók több esetben megadták a bankkártyájuk adatait, a csalók így hozzáfértek a bankszámlájukon tartott pénzükhöz.

Számos olyan eset is van, amikor banki alkalmazottként mutatkoznak be a telefonon bejelentkező csalók, ráadásul az eredetivel azonos vagy ahhoz a megtévesztésig hasonló számról. Ha valaki telefonon nem „hajlandó” kiadni az adatait, egy kódot küldenek e-mailben vagy sms-ben. Amennyiben a kód beolvastatása sem jár eredménnyel, akkor az e-mail cím és kártyaszám utolsó számjegyeinek beolvasásával akarják meggyőzni a gyanakvó ügyfelet, hogy ők valóban a bank alkalmazottai. Így próbálják rávenni a kiszemelt áldozatot, hogy adja meg kártyájának lejárati dátumát és a CVC kódját. Ezeket soha ne adja meg

 – figyelmeztet a rendőrség.

A rendőrség minden eszközzel fellép az online bűncselekmények megakadályozása, az elkövetők felderítése és elfogása érdekében, de fontos, hogy a lakosság is tegyen saját biztonsága érdekében, ezért arra kérik az internet felhasználóit, hogy fogadják meg az alábbi tanácsokat:

A bankkártyaadatokat (kártyaszám, érvényességi idő, CVC kód) soha ne adják meg magánszemélyeknek! Ahhoz, hogy az eladásra kínált terméket a vevő megvásárolja, kizárólag az eladó bankszámlájának számára van szüksége, amelyre a termék árát elutalhatja. Online vásárlások, rendelések alkalmával soha ne mentse a kártyaadatokat! Lehetőség szerint használjon virtuális bankkártyát, amelyre havonta tölt fel kisebb-nagyobb összeget, amiről a vásárlásait tudja fizetni! E-mailben kapott linken felugró oldalak nem biztonságosak. Az ilyen felületeken megadott adataik veszélyben lehetnek. Amennyiben a szolgáltató oldalára szeretnének lépni, azt a böngészőből közvetlen úton tegyék meg!

Amennyiben az online biztonsága érdekében további tájékoztatásra van szüksége, keresse fel a www.kiberpajzs.hu[1] felületet, ahol naprakész információkat kaphat az aktuális elkövetési módszerekről, valamint a megelőzés gyakorlati lehetőségeiről egyaránt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels) 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.