A Balatonnál és a Velencei-tónál razziázik a NAV

Az ellenőröket többször érte atrocitás, így próbálták őket munkájukban akadályozni. Előfordult, hogy rendőrt kellett hívni a vizsgálat befejezéséhez.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 16. 12:19
null
20200701 Balaton Siófok Képen: Strand életképek Fotó: Török János TJ DM Délmagyarország Fotó: Török János/Délmagyarország
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is ellenőrzi a Balaton és a Velencei-tó környékén a vendéglátóhelyeket, a strandokon árusítókat és a szálláshelyeket. A NAV közleménye szerint augusztus első hetéig több mint 1800 esetben vizsgálták egyebek mellett a nyugta- és számlaadást, az alkalmazottak bejelentését és a jövedéki termékek árusítását.

Mint kiderült, az ellenőrzések többségét kitevő nyugta- és számlaadás, valamint a foglalkoztatottak bejelentésének vizsgálata négyszáznál is több mulasztást tárt fel. Ebből csaknem háromszáz esetben az online pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatos problémát vagy a nyugtaadás elmulasztását jegyzőkönyvezték, az alkalmazottait pedig 83 vállalkozó nem jelentette be. A jövedéki szabályokat huszonöt kereskedő sértette meg.

A tájékoztatás szerint 

az ellenőrzések 24 százaléka zárult valamilyen hiányosság megállapításával, így az adóhivatal eddig mintegy tízmillió forint mulasztási bírságot szabott ki. 

Jelezték továbbá azt is, hogy a súlyosan mulasztók utólagos adóellenőrzésre is számíthatnak, de annak megkezdéséig még önellenőrizhető a be nem vallott adó.

A közleményben arról is beszámoltak, hogy 

az ellenőröket többször érte atrocitás, így próbálták őket munkájukban akadályozni. Előfordult, hogy rendőrt kellett hívni a vizsgálat befejezéséhez. 

A NAV hangsúlyozta: a jogkövetők támogatására is törekszik, amikor megakadályozza, hogy adóelkerüléssel, bevételeltitkolással és be nem vallott adó révén bárki tisztességtelen versenyelőnyre tegyen szert, ezért a több megyét is érintő akció folytatódik. Az ellenőrzések legalább őszig, az idegenforgalmi szezon végéig tartanak.

Borítókép: Balatoni életkép (Fotó: Délmagyarország/Török János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.