Akár 12 évet is kaphat a kilőtt svájci farkas miatt az egyik vadász

Halmazati büntetésül akár 12 évet is kaphat a lelőtt svájci farkas miatt az egyik gyanúsított, N. György, akinek – az eddigi adatok szerint – a kilencéves kisfia végzett a nyakörves védett állattal Hidasnémeti közelében. Ma dönt az illetékes nyomozási bíró N. György és gyanúsított-társa letartóztatásáról.

2023. 08. 04. 10:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Órákon belül dönthet az illetékes nyomozási bíró a jeladós svájci farkas kilövése miatt megalapozottan gyanúsított két nyírségi vadász letartóztatásáról. N. Györgyöt és társát augusztus 2-án fogták el; N. György elfogásához a Terrorelhárítási Központ műveleti egységét riasztották, mivel több – engedéllyel tartott – golyós és sörétes vadászfegyverrel is rendelkezik. Ilyen esetben kötelező a TEK bevonása. Társát a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói helyi vármegyei segítséggel vették őrizetbe.

Bizonyítottság esetén egyiküket, N. Györgyöt akár 12 év szabadságvesztésre is ítélhetik halmazati büntetésül, társa 1–5 év szabadságvesztésre számíthat.

A két férfit természetkárosítás, lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaéléssel és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsították meg a nyomozók, majd a kihallgatásokat követően bűnügyi őrizetbe vették őket és kezdeményezték a letartóztatásukat.

A Hernádban találták meg búvárok a svájci farkas levágott jeladóját a kutató-mentők (Fotó: PMKMSZ)

Kiderült, a védett svájci farkast egyikük – N. György – 9 éves fia lőtte le Hidasnémeti térségében az apja egyik golyós vadászfegyverével. 

Barkó Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség szóvivője laptársunknak, a BOON-nak nyilatkozva elmondta: a természetkárosítás vádjában indult ügyben az Encsi Járási Ügyészség jár el. A gyanúsítottak kihallgatásuk során megtagadták a vallomástételt, és panasszal éltek a gyanúsítás ellen. Az ügyészség ezt már el is bírálta és elutasította, illetve a rendőrség kezdeményezését támogatva javaslatot tettek a gyanúsítottak letartóztatására. Ezt a szökés, elrejtőzés és a bizonyítási eljárás akadályozása, befolyásolása miatt látják indokoltnak – erről dönt ma a bíróság.

– 2023. április 1-jén az egyik férfi a másik felügyeletére bízta a kilencéves gyermekét, hogy Hidasnémeti külterületén vadászatot folytassanak. Ehhez a férfi az általa engedéllyel tartott vadászfegyverét a kisfiú rendelkezésére bocsátotta. Miközben a gyerek felügyeletét a másik gyanúsított látta el, a gyermek lelőtte a 250 ezer forint értékű farkast. Azt ezután feltették az apa tulajdonát képező autóra, és az apa ezt követően levágta a tetemről a jeladót, amelyet a Hernádba dobtak; a tetem nem került elő – nyilatkozta a BOON-nak a főügyészség szóvivője.

Az apát természetkárosítás bűntettével, kiskorú veszélyeztetése bűntettével, lőfegyverrel visszaélés bűntettével és nagy értékű károkozással gyanúsítja jelenleg az ügyészség, ugyanis a jeladó értéke négyezer euró. A másik férfit természetkárosítás bűntettével és kiskorú veszélyeztetése bűntettével vádolják.

 

Az M237-es

Ezer kilométernél is többet tett meg az a farkas, amelyiket Svájcban látták el az M237-es számú jeladóval, így nyomon lehetett követni, amint az alpesi országból hazánk területére kóborolt. A hím egyed Budapest térségében is járt, átúszta a Dunát, majd a Bükkön át érkezett az abaúji térségbe, a Hernád völgyébe, ahol aztán Hidasnémeti térségében végeztek vele.

 

Borítókép: az M237-es számú, jeladós, védett svájci farkas útban Magyarország felé (Forrás: Gruppe Wolf Schweiz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.