Őrizetbe vettek két férfit a lelőtt, jeladós svájci farkas ügyében

A védett farkast április 1-jén Hidasnémeti külterületén pusztították el egy vadászó társaság tagjai.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 03. 8:55
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogtak és őrizetbe vettek két férfit − köztük egy hivatásos vadászt − a Magyarországon lelőtt, jeladós svájci farkas ügyében − tudatta a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) csütörtökön a Police.hu oldalon.

A közleményben emlékeztettek, hogy az M237-es jeladóval ellátott, fokozottan védett állat vándorlását sokan követték, hiszen a rajta lévő nyomkövető eszköz folyamatosan jelezte, hogy a farkas éppen merre jár, vajon hol talál új családra.

Április elején azonban a nyomkövető nem adott több jelet, és nagyon rövid időn belül felmerült, hogy az úton lévő farkas elpusztulhatott.

A nyomozást – az Aggteleki Nemzeti Park jelzése alapján – ismeretlen tettes ellen természetkárosítás bűntett elkövetése miatt rendelték el. 

A KR NNI nyomozói kutatásokat hajtottak végre, szemléket folytattak le, bizonyítékokat gyűjtöttek, tanúkat hallgattak ki, és a svájci hatóságokkal is felvették a kapcsolatot. A beszerzett adatok alapján a nyomozók megállapították, hogy a gyanú szerint a védett farkast április 1-jén Hidasnémeti külterületén pusztították el egy vadászó társaság tagjai, akik között hivatásos vadász is volt. 

Az állat elejtését követően a tetemről a jeladót levágták és a Hernád folyóba dobták, de a nyomozók – búvárok segítségével – megtalálták.

A nyomozás arra is rámutatott, a társaság tagjai tisztában voltak azzal is, hogy egy védett ragadozóról van szó – írták, hozzátéve, hogy az elpusztult állat hollétéről egyelőre nincs információja a hatóságnak.

A két szabolcsi férfit a KR NNI szerdán hajnalban fogta el, egyikük elfogásához a Terrorelhárítási Központ munkatársainak segítségét kérték, mivel engedéllyel tartott lőfegyverrel rendelkezett. A két férfit természetkárosítás, lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaéléssel és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsították meg a nyomozók, majd a kihallgatásokat követően bűnügyi őrizetbe vették őket és kezdeményezték a letartóztatásukat – áll a közleményben.
 

Korábban a vadászkamara és a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető államtitkár is megszólalt a kilőtt svájci farkas ügyében. 

Nagy János letöltendő börtönbüntetést kért az M237-es kódszámú farkast kilövő vadászra, ugyanis véleménye szerint csak ezzel lehetne elérni azt, hogy a jövőben ilyen esetek ne forduljanak elő.

Bízom abban, hogy a magyar nyomozó hatóságok és igazságszolgáltatási szervek mindent megtesznek, hogy kivizsgálják ezt a szerencsétlen ügyet, és a kirívó természetkárosítást szigorúan megbüntetik – akár letöltendő börtönbüntetés kiszabásával is. Nem azért, mert ezzel szegény állatot fel lehetne támasztani, inkább azért, hogy a jövőben ilyen esetek ne forduljanak elő

– írta korábban Nagy János a hivatalos közösségi oldalán.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.