Kiadták a narancs riasztást, bárhol lecsaphat a vihar pénteken és szombaton is

Nagyon hasonló időjárási helyzetre számíthatunk pénteken és szombaton is.

Magyar Nemzet
Forrás: OKF, MET2023. 08. 18. 13:20
null
Nagykanizsa, 2022. június 13. Zivatarfelhõk Nagykanizsa felett 2022. június 13-án. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meleg, nedves légtömeg tölti ki a Kárpát-medencét, emellett pedig bárikus mocsárhelyzet van, amelyet egy magassági hidegörvény fűszerez meg – írta közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Mindez azt jelenti, hogy az ország minden pontján elégségesek a feltételek záporok, zivatarok kialakulásához. Jelen helyzetben nagyon sokat számítanak a helyi hatások, mint a domborzat és összeáramlás, így ezek környezetében valamivel nagyobb eséllyel kell számítani csapadékra a bejegyzés szerint.

Továbbra is érvényben van a zivatarok kialakulásának veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat által kiadott elsőfokú, citromsárga riasztás. Az érintett területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat – közölte a katasztrófavédelem.

Riasztás van érvényben a Dunántúl egyes részeire felhőszakadások veszélye miatt is. Az érintett területeken rövid idő alatt akár több mint huszonöt-harminc milliméter eső eshet.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

Kiadták a narancs riasztást

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú, narancs riasztást adott ki Veszprém, Fejér, Komárom-Esztergom és Somogy vármegye területére az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a négy vármegye egyes járásaiban a következő órákban az intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Pénteken és szombaton napközben is szinte az egész országban alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulásához. Összességében szórványosan lehet zivatarokra számítani, ugyanakkor az ország bármely pontján megjelenhetnek. Az erősebb zivatargócokat főként felhőszakadás kísérheti, és 25-35 milliméter, de egymást követő zivatarcellákból akár 45-50 millimétert meghaladó csapadék is hullhat. Kisebb eséllyel átmeneti viharos, kilométerenkénti 60-80 kilométeres széllökés, esetleg jégeső is társulhat a zivatarokhoz. Szombat estétől, késő estétől jelentősen csökken a zivatarok valószínűsége.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, ha valakit autóvezetés közben ér a felhőszakadás, lassítson, vagy lehetőség szerint álljon meg, amíg a heves zivatar elvonul. Ahol villámárvíz alakul ki, már bokáig érő vízfolyás is ledöntheti az embert a lábáról. Azt kérik, 

ha valaki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

 

Milyen idő lesz szombaton?

Az előrejelzés szerint pénteken és szombaton is erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk általában többórás napsütéssel. Lesznek ugyanakkor helyek, ahol átmenetileg jobban összeállnak a felhők.

Szórványosan, adott pont felett akár több alkalommal alakulhatnak ki záporok, zivatarok, amelyeket elsősorban felhőszakadás kísérhet. Környezetükben átmenetileg megerősödhet, viharossá fokozódhat a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton döntően 28 és 33 fok között valószínű.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.