Csaknem háromszáz gyermek életét sodorták veszélybe a felnőttek egy hónap alatt

Ha a rosszabbik forgatókönyv érvényesül, meg is halhattak volna.

Magyar Nemzet
Forrás: Police2023. 08. 11. 12:17
rendőrautó Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt egy hónapban 277 gyermek életét veszélyeztették a sofőrök azzal, hogy az autóban nem használták a gyermekbiztonsági rendszert. Több mint 12 ezren nem kötötték be magukat – számolt be a meghökkentő adatokról a rendőrségi portál

Felidézik, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság 2023 márciusában indította el a Csat(t)lakozz! kampányt, amely a biztonsági öv és a gyermekülés helyes használatára, azok megkérdőjelezhetetlen fontosságára fókuszál.

Júliusban tehát célzott ellenőrzést tartottak, és arra jutottak, hogy 

összesen 12 008 ember nem csatolta be magát. 

Az autóban elöl ülőknél 1432-szer vették észre a rendőrök, hogy becsatolt öv nélkül utaztak. De a hátsó ülésen utazók sem jeleskedtek a szabályok betartásában,

 közülük 541-en ignorálták a biztonsági övet.

Hozzáfűzik, riasztó, hogy a felnőttek 277 esetben nem használták a gyermekbiztonsági üléseket. Ezzel kockáztatták azt, hogy egy esetleges balesetnek akár élethosszig tartó nyomát viseljék a testükön a gyerekek, de történhetett volna ennél súlyosabb tragédia is.

Az adatok azt mutatják, hogy elsősorban lakott területen belül nem tartották be a szabályokat, ahol 10 610-en utaztak védelem nélkül. Lakott területen kívül 967-en, autópályán 431-en hagyták figyelmen kívül a biztonságot.

Ellenőrizték motorosokat is, és 69 olyan személlyel szemben intézkedtek, aki nem viselt bukósisakot.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.