Ártalmatlanná tették a lakosságot veszélyeztető medvét Sepsiszentgyörgyön

Eltávolították Sepsiszentgyögy Szemerja negyedéből azt a medvét, amely az elmúlt hetekben sok riadalmat keltett a lakók körében. Antal Árpád polgármester szerint az emberek oda jutottak, hogy félnek elhagyni otthonaikat az egyre több medve miatt.

MAGYAR NEMZET
Forrás: Krónika2023. 08. 13. 15:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sepsiszentgyörgyi Szemerja negyedben, a Millenium utcában medve jelenlétét jelző péntek esti riasztást követően megállapították, hogy az elmúlt hetekben több háztartásnál is garázdálkodott az ominózus medve. A Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség RO-alert figyelmeztetést is kiadott.

Tekintettel a beavatkozás során tanúsított agresszív viselkedésre, a polgármester által vezetett bizottság – amelynek tagja egy állatorvos, illetve a csendőrség és a vadásztársaság képviselői –, úgy döntött, hogy a medvét eltávolítja a város körzetéből – olvasható az erdélyi Krónika cikkében.

A medvék jelenléte a településeken azt bizonyítja, hogy a központi hatóságok több mint 6-7 éve nem hozták meg a szükséges döntéseket, ellehetetlenítve az ember és a medve együttélését. Odáig jutottunk, hogy az emberek félnek elhagyni az otthonaikat, sőt saját szabadságukat és biztonságukat érzik veszélyben a medvék jelenléte miatt a lakott területeken. Mindenki számára világossá kell tenni: az emberek élete és biztonsága az első!

– fogalmaz Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a Facebook-bejegyzésében.

A Krónika kérdésére Antal Árpád polgármester megerősítette, hogy

az agresszív medvét elaltatták.

 

Féktelenül elszaporodtak a medvék

Romániában a barnamedve-állomány féktelenül elszaporodott, a szakemberek szerint jelenleg meghaladja a nyolcezer példányt – jelentette ki Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter pénteken.

A tárcavezető egy Brassóban szervezett konferencián beszélt erről, beismerve, hogy Romániában 

egyre több a konfliktushelyzet medve és ember között,

 és hogy a több mint nyolcezer példányt számláló állomány jóval meghaladja azt a létszámot, amit az ország természetes élőhelyei még elbírnak.

Nyomatékosította, hogy a hatóságok teljesen tudatában vannak annak a veszélynek, amit a medvék jelentenek nap mint nap a lakosságra, mivel a nagyvad és az ember közötti konfliktushelyzetek száma jelentősen megugrott az utóbbi időben – számolt be róla a Krónika.

Korábban a Magyar Nemzet hírt adott arról is, hogy két barna medvét is észleltek a Bükki Nemzeti Park területén még július végén, az egyiküket július 24-én.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága közölte, hogy az egyik állatról egy lakossági bejelentést kaptak, miután július 29-én a túrázók medvenyomokat észleltek a Bükk központi részén, Szilvásvárad határában. A másik állatot pedig a Bükki Nemzeti Park kameracsapdája rögzítette július 24-én.

– Több mint egy éve találunk életjeleket, melyek a barna medve folyamatos bükki jelenlétéről tanúskodnak, de azóta az erdőjárók nem jelezték közvetlen találkozásukat az állattal, ami egyértelműen igazolja, hogy a medve kerüli az ember közelségét – fogalmaztak a tájékoztatásban.

A túrázókat arra kérik, hogy medve észlelésekor először a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal vegyék fel a kapcsolatot.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.