Győrfi Pál visszautasította Karácsony emberének méltatlan megjegyzését

„A politikai csatározás terepén nem mozgok otthonosan és szeretném is ettől távol tartani magam” – nyilatkozta a Mandinernek Győrfi Pál. A mentőszolgálat szóvivője arra reagált, hogy Balogh Samu, Karácsony Gergely főpolgármesteri kabinetfőnöke azzal vádolta meg, hogy fideszes, emiatt támadja a gerikarókként elhíresült útelválasztókat. „Ez méltatlan megjegyzés volt, visszautasítom. Újra világossá szeretném tenni, ez egy gyakorlati, a betegek érdekét szolgáló felvetés, amire nem az a jó válasz, ha a főpolgármesteri kabinet politikai ügyként akarja beállítani” – jelezte Győrfi Pál.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner2023. 08. 09. 19:07
null
2020.05.10. Budapest Kásler MIklós új mentőautókat ad át a Markó utcai mentőállomáson. mentő, metőautók, Győrfi Pál. Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Le kell szögezni: fontosnak tartjuk a kerékpáros-balesetek megelőzését, a kerékpárosok biztonságának elősegítését, de az, amit a főváros kitalált, nem feltétlenül jó megoldás – nyilatkozta a Mandinernek Győrfi Pál.

Győrfi Pál
Győrfi Pál, szóvivő. Forrás: Győrfi Pál/Facebook

A napokban vita kerekedett a mentősök és a főváros között a buszsávokból kerékpársávokká avanzsált területek térelválasztásával kapcsolatban. A probléma kiindulópontja az, hogy Budapest két nagy forgalmú, négysávos útján újabban bójákkal, hivatalos kifejezés szerint pollerekkel (a köznyelv csak gerikarókként emegeti a műanyag oszlopokat) választják el egymástól az autósokat és a kerékpárosokat, ez pedig nagyban megnehezíti a mentősök haladását és kiszállását az egyes esetekhez.

Győrfi Pál most hangsúlyozta, Budapesten naponta ezer riasztás érkezik a mentőkhöz. Nyilvánvalóan nem mindegyik élet-halál eset, de nagy számban fordulnak elő akut életveszélyes esetek is, például szívmegállás vagy ütőeres vérzés, máskor balesetekhez kell kiszállni, így gyorsan és minél könnyebben kell haladniuk a mentőautóknak az utakon.

„Ilyenkor húsz-harminc másodperc is sokat számít, jelentős minden olyan tényező, ami lassítja a mentőautó haladását”

– nyomatékosította a szóvivő.

Amikor a lap arról kérdezte Győrfit, mi a véleménye Balogh Samu válaszbejegyzéséről, Karácsony Gergely kabinetfőnökének megnyilatkozásával kapcsolatban azt mondta, 

Olyan választ kaptunk, amivel nem nagyon tudunk mit kezdeni. Ha jól interpretálom, azt kérdezték, mi a bajunk, hiszen az általunk hiányolt sáv korábban parkolósáv volt.

Győrfi Pál azonban cáfol. Mint mondja, 

bárki, aki Budapesten közlekedik, tudhatja, hogy ez tévedés. A metrófelújítás előtt valóban voltak a Váci úton befelé ilyen szakaszok, de a Nyugati pályaudvartól kifelé vagy az Üllői úton ezek a sávok addig sem a parkolást szolgálták.

„A politikai csatározás terepén nem mozgok otthonosan és szeretném is ettől távol tartani magam” – tisztázta a mentőszolgálat szóvivője, arra reagálva, hogy Balogh Samu azzal vádolta meg, hogy fideszes, emiatt támadja a gerikarókként elhíresült útelválasztókat. 

„Ez méltatlan megjegyzés volt, visszautasítom. 

Újra világossá szeretném tenni, ez egy gyakorlati, a betegek érdekét szolgáló felvetés, amire nem az a jó válasz, ha a főpolgármesteri kabinet politikai ügyként akarja beállítani” – jelezte Győrfi Pál.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.