Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Ha nem jön pénz az uniótól, az egészségügyi alapellátást akkor is fejleszti a kormány

Forrás: MTI
2023.08.03. 13:18 2023.08.03. 13:31
Ha nem jön pénz az uniótól, az egészségügyi alapellátást akkor is fejleszti a kormány

Ha egy centet sem kapunk az Európai Uniótól, az alapellátás fejlesztését akkor is megcsináljuk – mondta Takács Péter az M1 aktuális csatornán csütörtökön. A Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az orvosok és az ápolók béremeléséről, valamint a szakdolgozói bértábla átalakításáról is is beszélt a műsorban.

– Ha egy centet sem kapunk az Európai Uniótól, az alapellátás fejlesztését akkor is megcsináljuk – mondta a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön. 

Takács Péter elmondta: az úgynevezett európai felzárkóztatási csomagban még több kompetencianövelő fejlesztést terveznek, ám azt a brüsszeli bürokraták másfél éve blokkolják. Fotó: Bach Máté

Takács Péter a köztelevíziónak adott interjúban hangsúlyozta, az őszi jogalkotási csomagban szélesítik a háziorvosok kompetenciáit: visszakapnak például korábban elvett gyógyszerfelírási jogokat. Emellett kiírnak egy tendert, amelyben a praxisok a helyben elvégezhető laborvizsgálatokhoz szükséges eszközöket tudnak beszerezni – tette hozzá. 

 

Másfél éve blokkolják az uniós bürokraták

Az úgynevezett európai felzárkóztatási csomagban még több kompetencianövelő fejlesztést terveznek, ám azt a brüsszeli bürokraták másfél éve blokkolják – jegyezte meg. Takács Péter kifejtette, a háziorvosok, házi gyermekorvosok és az alapellátásban dolgozó fogorvosok mellett dolgozó szakdolgozók, asszisztensek is részesülnek a júliustól járó, 18 százalékos béremelésben. 

A praxisok az erre szolgáló összeget nem bértámogatásként, hanem szabadon felhasználható keret formájában kapják meg. 

Öt-hat munkanap alatt lezárul a társadalmi egyeztetés, majd megjelenik az erről szóló jogszabály a Magyar Közlönyben, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő pedig ezután tudja megcsinálni a számfejtést – közölte. A politikus megjegyezte, az említett körben dolgozók különféle jogállások szerint végzik a munkájukat, van, akinél a munka törvénykönyve előírásai irányadók, van, aki egyéni vállalkozóként tevékenykedik, és olyan is, aki munkaközvetítőn keresztül dolgozik, így az ő esetükben nem az ágazati előremeneteli szabályok az irányadók. 

 

Nő az ápolók alapbére

Elmondta, először fel kellett mérni, hogy a jelenlegi praxisfinanszírozási rendszerből kigazdálkodható-e a bérfejlesztés. – A háziorvosi kollegiális vezetők mondták ki pontosan alátámasztott számításokkal, hogy nem gazdálkodható ki, ezt a kormány is elfogadta – közölte Takács Péter. Ezt érthette félre a politikus szerint a Magyar Orvosi Kamara, amely – mint fogalmazott – időnként a nyilvánosság előtt más kommunikációt használ, mint a tárgyalóasztalnál. Az államtitkár arról is beszélt, hogy 

a júliusi, 18 százalékos béremeléssel egy átlagos, 20 éve ápolóként dolgozó alapbére 390 ezerről 460 ezerre nő, ami jelentős emelés.

Hozzátette, az elmúlt négy évben 72 százalékkal nőttek az egészségügyi szakdolgozói bérek, a béremelési program márciustól folytatódik. Emlékeztetett, az orvosoknál a koronavírus-járvány idején volt egy történelmi béremelés, akkor vált szét a bérolló, ami a tervek szerint márciustól ismét csak átlagosan 37 százalékos lesz orvos és ápoló között. Takács Péter elmondta, gyökeresen átalakítják a szakdolgozói bértáblát, ezen együtt dolgoznak a Magyar Szakdolgozói Kamarával és a szakszervezetekkel.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Móricz-Sabján Simon)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.