Elemér 2024. február 28.
logo

Jelentősen megnőtt a bőrrákosok száma, a Szigeten is több esetet szűrtek ki

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.08.17. 09:11 2023.08.17. 11:06
Jelentősen megnőtt a bőrrákosok száma, a Szigeten is több esetet szűrtek ki

Online sajtókonferencián hívta fel a figyelmet a rendszeres önellenőrzés és bőrgyógyászati vizsgálat fontosságára a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT). Wikonkál Norbert, az Észak-pesti Centrumkórház–Honvédkórház főigazgatója, bőrgyógyász onkológus, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke kijelentette: küldetésüknek tartják a megelőzésben és korai felismerésben való részvételt. Mint mondta, a globális felmelegedés miatt nő a kockázat, hiszen egyre tovább éri UV-sugárzás a szabad bőrfelületeket.

A társulat ezért online kampányt folytat és fesztiválokon is jelen van, ahol a tanácsadás mellett bőrfelszínvizsgálatot is végez. A Sziget fesztiválon például hatszáz szűrés során hat esetet találtak

 – tájékoztatott a bőrgyógyász, jelezve: a betegség különösen gyakori fiatal nők és idősebb férfiak körében.

 Gyulai Rolland, professzor a Magyar Dermatológiai Társulat korábbi elnöke arról beszélt, hogy 

húsz év alatt megduplázódott a nem melanoma típusú bőrdaganatok száma.

Elmondta, hogy évente 2500 melanoma, 4500 laphámrák és 17 ezer bazálsejtes karcinoma megbetegedést diagnosztizálnak. A professzor beszámolt arról is, hogy a 2011 és 2019 közötti 23 ezer melanomás beteg átlagéletkora 60 év volt, az ötéves túlélés esélye 75 százalék – a nőbetegeknél 80, férfiaknál 70 százalék. A 2011–12-es és a 2017–19-es éveket összehasonlítva több mint három százalékkal nőtt a túlélési esély. A túlélési esélyek nagyjából megegyeznek a többi közép-európai országgal – mutatott rá.

 Baltás Eszter, a Magyar Dermatológiai Társulat vezetőségi tagja a ritka melanomafajtákról beszélt, amelyeknek hátterében jellemzően genetikai okok vannak; nyálkahártyákon, tenyéren, talpon, vagy akár köröm alatt is előfordulhatnak. Ismertségük alacsony, ezért gyakran későn, évek múlva fordulnak velük orvoshoz, és ilyenkor a betegek felénél már áttétek alakulnak ki – fejtette ki a szakember. 

A Magyar Dermatológiai Társulat tájékoztatása szerint

a modern terápiáknak köszönhetően jelentősen csökkent a halálozások aránya a melanoma miatt, de a későn felfedezett betegség még mindig évi három-négyszáz áldozatot követel.  A korai felismeréssel a statisztikai adatok szerint 98,3 százalékos az ötéves túlélés valószínűsége, míg ez az arány az első nyirokcsomóáttét megjelenése esetén 62,4 százalékra csökken, ha pedig a melanoma távoli, szervi áttétet is ad, az ötéves túlélési arány 16 százalékra zuhan, az elmúlt években megjelent korszerű terápiás megoldások ellenére is. 

Mint kiderült, a szervezet tavaly elindított felvilágosító weboldala, a Skindex.hu idén tovább bővült. Legfontosabb fényvédelmi tanácsaik között szerepel, hogy 11 és 15 óra között lehetőleg senki ne tartózkodjon közvetlen napsütésben, vagy viseljen arcot árnyékoló kalapot vagy sapkát, teljes testet takaró, jól szellőző ruházatot. Mindenki használjon a bőrtípusának megfelelő, magas faktorszámú fényvédő készítményt és UV-szűrős napszemüveget. A szoláriumban már egyetlen alkalom is növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát.

A borítókép Illusztráció (Forrás: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.