Jelentősen több maradt a zsebünkben az árfigyelőnek köszönhetően

Jól vizsgázott az árfigyelő rendszer, ugyanis jelentősen ellensúlyozni tudta az árstop kivezetésének negatív hatásait. Az online platform népszerűségét jól mutatja, hogy látogatóinak száma augusztus első hetében átlépte az egymillió főt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 11. 14:48
null
Budaörs, 2023. július 12. Az árusítótér ártájékoztató táblákkal az idén július elsején indult online árfigyelõ rendszer kapcsán tartott sajtótájékoztató napján a budaörsi Tesco bevásárlóközpontban 2023. július 12-én. Az online árfigyelõ rendszer hatékony fejlesztésnek bizonyult az infláció letörésére, arra, hogy "hatékonyan vegyük föl a szankciós inflációval szemben a versenyt" – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ. MTI/Lakatos Péter Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül hatékonynak bizonyult az árfigyelő rendszer, ugyanis a legnagyobb üzletláncok között olyan árversenyt generált, amely jelentős részben ellensúlyozta az egyes alapvető élelmiszerekre alkalmazott árstop augusztus elsejétől történő kivezetésének hatásait – adta hírül a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

– A rendszer indulása óta a 62 termékkategóriából 52 termékkategóriában csökkentek a termékek átlagárai. 

A megfigyelt termékcsoportok átlagárai augusztus 9-ével bezárólag átlagosan 6,5 százalékkal mérséklődtek – mutattak rá.

Július elseje óta a zöldségárak csökkentek a leginkább,

így az étkezési újburgonya több mint 45 százalékkal, a zöldpaprika közel 37 százalékkal, a paradicsom 25 százalékkal, illetve a fokhagyma 22 százalékkal lett olcsóbb. 

Ugyanakkor a tojás ára is 27 százalékot meghaladó mértékben csökkent, valamint a spagetti és az alma ára is több mint 15 százalékkal mérséklődött az árfigyelő indulásától számítva.

Az élelmiszerárstop augusztus eleji kivezetésének áremelő hatása a kormányzati inflációletörő intézkedéseknek miatt mérsékelt volt: a rendszerben megfigyelt termékcsoportok átlagárai átlagosan egy százalékkal növekedtek, ugyanakkor az augusztusi időszakot tekintve 25 termékkategóriában továbbra is árcsökkenés volt megfigyelhető. 

Augusztus eleje óta 20 százalékot meghaladóan csökkent az étkezési újburgonya és a tojás ára,

illetve számos termékcsoportban, mint például a zöldpaprika, sárgarépa, paradicsom, finomliszt, banán és narancslé esetében 5 százalék feletti átlagos árcsökkenés volt. 

A kenyerek közül a fehér és félbarna kenyerek árai augusztus elején további közel 2 százalékkal mérséklődtek a júliusi átlagosan 9 százalékos kenyérárcsökkenést követően.

Az árak csökkenését a kormányzat által június elsején elindított, illetve augusztustól kibővített kötelező akciózás is támogatta.

Az online platform népszerűségét jól mutatja, hogy látogatóinak száma augusztus első hetében átlépte az egymilliót. A szabadszavas keresések száma megközelíti a 490 ezret, a látogatók augusztusban a leggyakrabban a cukor, csirkemell, tej, olaj és liszt szavakra kerestek.

Az árfigyelő hozzájárul a családok megvédéséhez, hiszen elkezdte letörni az élelmiszerárakat, a multikat árcsökkentésre kényszeríti, így jelentősen segíti az infláció egy számjegyűre csökkentését – hangsúlyozta a GFM.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: MTI/Lakatos Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.