Karácsony politikai bosszút állt a hegyvidékieken?

Nem először fordul elő, hogy a jobboldali önkormányzatok politikai megkülönböztetést szenvednek el a kizárólagos parkolás kerületi kialakítása során. Karácsony Gergely főpolgármester a baloldali önkormányzatokat kiváltságban részesíti, míg a jobboldali ötletgazdát hátrányba hozza. Most, a munkát elvégző Hegyvidéki Önkormányzatot büntették meg és utasították el a fővárosi hozzájárulást, amit ezzel szemben a II. kerület megkapott.

2023. 08. 02. 15:56
null
20221117 budapest uj varoshaza karacsony gergely diszpolgari kitunteteseket - kinevezeseket ad at havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pokorni Zoltán (Fidesz–KDNP), a Hegyvidék és Őrsi Gergely (Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP), a II. kerület polgármestere még februárban közös előterjesztést nyújtott be a Fővárosi Közgyűlésnek annak érdekében, hogy a II. és a XII. kerület parkolási övezeteken kívüli utcáin, területein kizárólagos parkolási lehetőséget biztosíthassanak a helyi lakosok részére. 

A zónahatárra vonatkozó rezidens parkolás tervét a Hegyvidéki Önkormányzat munkatársai dolgozták ki, ehhez csatlakozott a II. kerület, és a javaslatot a két polgármester közösen nyújtotta be.

– A mai hírek szerint a II. kerület megkapta az engedélyt a fővárostól, a Hegyvidék viszont nem. A Hegyvidéki Önkormányzat vezetése reméli, hogy ennek csupán adminisztratív, nem pedig politikai okai vannak, és a főváros nem tesz különbséget kormánypárti és ellenzéki vezetésű önkormányzatok között – közölte a Hegyvidéki Önkormányzat. 

Hozzátették: azonnal felkeresték a főváros vezetését, hogy adjon magyarázatot a történtekre. A Karácsony vezette főváros jövő hét elejére ígérte a választ a XII. kerületi önkormányzatnak.

Nem ez az első eset, hogy Karácsony Gergely főpolgármester hátrányba hozza a jobboldali polgármesterek által vezetett önkormányzatokat. Mint megírtuk: a kizárólagos parkolás ötletét Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere vetette fel a fővárosnak. 

Először Karácsony Gergely elutasította, majd Soproni Tamás, a VI. kerület baloldali polgármestere és a főváros tálalta „saját” javaslatként, amit elfogadott a baloldali fővárosi vezetés. Sőt, első önkormányzatként Terézváros tesztelhette az új megoldást. Az V. kerület nagy harcok árán két év után kapta meg az engedélyt a fővárostól ahhoz, hogy a saját ötletük a Belvárosban is megvalósulhasson.

A jobboldali javaslat óta a kerületek saját helyi adottságaikhoz igazítják a kizárólagos parkolási terveiket, ilyen a Hegyvidék és a II. kerület határán lévő terület is. A XII. kerület már kísérleti jelleggel először az 5. parkolási zónában már bevezette a helyi lakosokat segítő parkolási rendet. 

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.