Megmenekült Hadházy, nem vonják felelősségre a közmédia blokádja miatt

Nem lett végül következménye Hadházy Ákos MTVA-székházhoz szervezett tavaly novemberi akciójának. A független országgyűlési képviselő terve az volt, hogy a tüntetőkkel blokád alá vonja a közmédia épületét. A rendőrség nyomozást indított, majd a politikus meggyanúsítása is felvetődött, azonban az eljárást végül megszüntették.

Munkatársunktól
2023. 08. 03. 15:16
null
20190315 Budapest Az ellenzéki pártok demonstrációja március 15-én a Szabad sajtó útján. március 15. tüntetés ellenzék Képen: Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Fotó: Kurucz Árpád Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha a rendőrség korábban azon a szakmai állásponton volt, hogy a beszerzett információk alapján szükséges Hadházy Ákos meggyanúsítása a közmédiához szervezett, botrányba fulladt akciója miatt, végül erre nem került sor, sőt, pár hete az ügyben indult nyomozást is megszüntették – értesült a Magyar Nemzet.

A történtek előzménye, hogy a Hadházy Ákos vezette tüntetők tavaly november 4-én este blokád alá próbálták vonni az általuk hazugsággyárnak nevezett közmédia épületét.

A független parlamenti képviselő a helyszínen arról beszélt, hogy hibrid forradalom kell a jelenlegi kormány legyőzéséhez. Megjegyezte azt is, hogy oly módon kell tüntetni, hogy az a mindennapi életvitel során is kellemetlenségekkel járjon a hatalomnak. A Magyar Nemzet beszámolójából azonban kiderült, hogy a volt LMP-s politikus nem tudta kézben tartani az eseményeket, a tüntetők gyújtogatni próbáltak, többen fáklyákat dobáltak a köztévé egyik portája elé, a rendőröknek kellett poroltóval közbelépni és kezelni a helyzetet.

Hajszálon múlt Hadházy meggyanúsítása

Az ügyben Tényi István fordult a hatósághoz, akinek feljelentése végül a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz (BRFK) került. A nyomozó hatóság közérdekű üzem működésének megzavarására irányuló előkészület gyanújával rendelt el nyomozást.

A lapunk által korábban megszerzett rendőrségi határozatból ugyanakkor kiderült: a BRFK márciusban arra jutott, hogy a politikus felelősségre vonása célszerű.

 Az MTVA-székházhoz szervezett tavaly novemberi tüntetés Fotó: Kurucz Árpád

A határozatban többek között leírták, hogy a szükséges nyomozati cselekményeket (tanúkihallgatások, felvételek elemzése) a rendőrök elvégezték, abból kiderül, hogy „a gyanúsított kihallgatásának végrehajtása indokolt és szükséges”. Éppen ezért a nyomozást – illetékesség hiánya miatt – a rendőrség át akarta adni a mentelmi joggal védett személyek ellen is nyomozó Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségnek. 

Az eljárást felügyelő illetékes ügyészség azonban ezt a határozatot hatályon kívül helyezte, mert szerintük akkor még nem álltak fenn Hadházy felelősségre vonásának törvényi feltételei. A rendőrség ezt követően tovább nyomozott, majd az a döntés született, hogy nem kezdeményezik a képviselő meggyanúsítását, és július 21-én megszüntették az eljárást. Megjegyzendő, hogy az eltérő szakmai álláspontok megléte egy büntetőeljárás során teljesen természetes, abban semmi meglepő nincs. 

Borítókép: Hadházy Ákos (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.