Hadházyt nem zavarja, hogy ügyvédjét kétszázmilliós pénzmosással gyanúsítják

Hiába gyanúsították meg pénzmosással, továbbra is kitart Vancsura István ügyvéd mellett Hadházy Ákos. A független országgyűlési képviselőhöz azután fordultunk kérdéseinkkel, hogy pár napja megírtuk, egyik legfontosabb szövetségesét azzal gyanúsítják, hogy csaknem kétszázmilliós korrupciós vagyont segített legalizálni. Hadházy érdemi válaszok helyett csúsztatott és vádaskodott, de korábbi írásunkat egyetlen egy pontban sem tudta cáfolni.

Pámer Dávid
2023. 06. 28. 16:49
HADHÁZY Ákos
Budapest, 2019. november 20. Hadházy Ákos független parlamenti képviselõ a páholyban az Országgyûlés mûködését és a képviselõk jogállását érintõ egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat vitájában, az Országgyûlés plenáris ülésén 2019. november 20-án. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem határolódik el Hadházy Ákos egyik legfontosabb bizalmasától, Vancsura Istvántól, akit pénzmosással gyanúsít a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) – ez derül ki abból a válaszlevélből, amit a politikus az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre küldött lapunknak.

Ahogy arról szombaton beszámoltunk,

a gyanú szerint Vancsura István kecskeméti politikus, ügyvéd segítette tisztára mosni a pénzügyminisztériumi botrányban gyanúsított ismerőse EU-s pénzeket is érintő, korrupcióból szerzett kétszázmilliós vagyonát.

Az eset azért is kínos lehet Vancsurának, mert az ügyvéd a Hadházy fémjelezte Magyar Korrupcióellenes Szövetség egyik alapítója, aki nemegyszer emelte fel a szavát – volt, hogy Hadházy Ákossal közösen –, ha vélt vagy valós EU-s pénzekkel kapcsolatos visszaélésre bukkant. Sőt, Vancsura ügyvédként nemegyszer segítette Hadházy Ákos munkáját a korrupcióellenes harcban.

Érdemi válaszok helyett vádaskodás

Mindezek miatt több kérdést is feltettünk Hadházy Ákosnak. Többek között azt szerettük volna megtudni, értesült-e arról, hogy Vancsura Istvánnál tavaly házkutatás volt és pénzmosással gyanúsították meg, továbbá, hogy annak fényében is folytatják-e az együttműködést, hogy bizalmasát ilyen súlyos bűncselekménnyel gyanúsítják?

Hadházy Ákos válaszlevelében a kérdéseinkre adott érdemi válaszok helyett propagandistázott és összehangolt lejárató kampányról beszélt, ami szerinte azért történt, mert az őt régóta segítő Vancsura számos feljelentést tett az általa feltárt ügyekben. Hozzátette: „ezek a „tudósítások” semmilyen új fejleményről nem számolnak be, csak a korábbiakat ismétlik”.

Nos, a valóság ezzel szemben az, hogy semmilyen összehangolt akcióról nincs szó, egyetlen cikk jelent meg szombaton a témában, miután e sorok írója tudomást szerzett a volt pénzügyminisztériumi tisztségviselőket érintő ügy – eddig még sehol meg nem jelent – új fejleményével kapcsolatban. Ez pedig az, hogy Vancsura Istvánt tavaly tavasszal egy rendkívül súlyos bűncselekménnyel gyanúsították meg.

Hadházyt csak akkor zavarja a bűncselekmény, ha a politikai ellenfeleiről van szó?

Hadházynak utóbbi tényre is volt egy „frappáns” válasza:

„Tudomásom van róla, hogy az ügyvéd úr a pénzügyminisztériumi tisztviselőket érintő nyomozás egyik gyanúsítottját védte, ami nem bűncselekmény. Arról is értesültem, hogy 2022 tavaszán az ügyészség az ügyvéd úr előzetes letartóztatását kezdeményezte, a bíróság azonban az ügyészség által felmutatott tények alapján ezt nem látta indokoltnak.” 

A képviselő itt óriásit csúsztat: az, hogy egy ügyvéd véd valakit egy büntetőügyben, valóban nem bűncselekmény, csakhogy itt természetesen nem erről van szó. Hanem arról, hogy a gyanú szerint Vancsura ügyvédként ellenjegyzett egy hamis okiratot, ami arra volt jó, hogy legalizáljon csaknem kétszázmillió forintot. A főügyészség álláspontja az, hogy Hadházy ügyvédje tisztában volt azzal, a készpénz korrupcióból származik, és azt is igazolta, hogy a pénzt ismerőse előtte, mint ügyvéd előtt vette át.

Az pedig, hogy nem tartóztatnak le valakit, nem jelenti azt, hogy az illetővel szembeni gyanúsítás nem áll meg, csupán a bíróság magát a letartóztatást nem tartja indokoltnak. Hadházy lapunknak azt is megírta, hogy fokozott figyelemmel fogja kísérni a Vancsura ügyvédet érintő fejleményeket, „azonban mindaddig, amíg valódi bizonyítékok nem kerülnek elő az ügyben, csak hálás lehetek a segítségéért” – tette hozzá. Azaz, a független politikus továbbra is kitart ügyvédje és szövetségese mellett. Az persze tény, ha vádemelésre kerül a sor, a végső szót majd a bíróság jogerős ítélete fogja kimondani.

A képviselő leveléből egyébként az is kiderül, előző cikkünkben helyesen írtuk, hogy ügyvédje meggyanúsítása óta Hadházy valami miatt nagyon elcsendesedett a pénzügyminisztériumi botrányt illetően, de azt ígérte, újra tájékoztatást fog kérni. Ha valaki kíváncsi a minősítgetésektől és indulatoktól sem mentes levél teljes szövegére, elolvashatják Hadházy Ákos Facebook-oldalán. A politikus ugyanis pár perccel a nekünk küldött válasza után kiposztolta azt a közösségi oldalára is.

Borítókép: Hadházy Ákos balliberális parlamenti képviselő a páholyban (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.