Kétszázmilliós pénzmosással gyanúsítják Hadházy Ákos harcostársát

Közel kétszázmilliós pénzmosással gyanúsítják Hadházy Ákos egyik szövetségesét, Vancsura István kecskeméti politikust, ügyvédet – tudta meg a Magyar Nemzet. A gyanú szerint a férfi segítette tisztára mosni egyik ismerőse korrupcióból szerzett vagyonát. Az ügy pikantériája, hogy Vancsura a Hadházy fémjelezte Magyar Korrupcióellenes Szövetség egyik alapítója, a civil egyesület pedig éppen a korrupcióellenes harcot tűzte zászlajára.

Pámer Dávid
2023. 06. 24. 5:55
HADHÁZY Ákos
Budapest, 2022. november 4. Hadházy Ákos független országgyûlési képviselõ beszél az általa meghirdetett tüntetésen az MTVA óbudai székháza elõtt 2022. november 4-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2022. május 17-én összehangolt akcióban szállt ki a hatóság egy kecskeméti önkormányzati képviselő lakásához és ügyvédi irodájához. A jogász, akit a helyi portál, a Hírösvény akkori információi szerint magukkal is vittek a nyomozó ügyészek (annyi azonban biztos, hogy őrizetbe nem vették), nem volt más, mint Vancsura István, Hadházy Ákos harcostársa és szoros szövetségese, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egykori magas beosztású vezetője. Vancsura ráadásul alapítója annak a Hadházy fémjelezte Magyar Korrupcióellenes Szövetségnek, amely a hazai közállapotok tisztábbá tételét tűzte ki célul.  

Együtt a korrupció ellen

Vancsura István az elmúlt években nem egyszer emelte fel a szavát – volt, hogy Hadházy Ákossal közösen –, ha vélt vagy valós EU-s pénzekkel kapcsolatos visszaélésre bukkant. Sőt, az is fellelhető, hogy az ügyvéd a volt LMP-s, jelenleg független politikus meghatalmazott jogi képviselőjeként segítette Hadházy Ákos munkáját a korrupcióellenes harcban.

Éppen ezért pikáns, hogy ami miatt tavaly májusban a kecskeméti politikusnál házkutatást (az új büntetőeljárási törvény szerint kutatást) tartottak és információink szerint gyanúsítottként hallgatták ki Vancsurát, éppen egy korrupciós ügy. Ez a volt pénzügyminisztériumi tisztségviselőket érintő botrány.

Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást, 2022 áprilisában történtek az első gyanúsítások. Az ügyészség által szervezett bűnügyi akcióban – a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség, a Fővárosi Nyomozó Ügyészség, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, valamint a Készenléti Rendőrség több egységének bevonásával – közel 150 ügyész és rendőr vett részt. A megalapozott gyanú lényege szerint az elkövetők vesztegetések útján részben a magyar állami költségvetésből, részben európai uniós támogatásból finanszírozott – és a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban kiírt – pályázatokkal kapcsolatban követtek el korrupciós bűncselekményeket. A főügyészség szerint a benyújtott kérelmekkel igényelt támogatás összértéke mintegy tízmilliárd forint.

Pénzmosással gyanúsítják Hadházy emberét

Az, hogy Hadházy szövetségese valóban a korrupciós ügyben gyanúsított, a főügyészség Magyar Nemzetnek küldött válaszából is kiderül.

Mint megkeresésünkre írták,

„az önkormányzati képviselőként és a Magyar Korrupcióellenes Szövetség tagjaként közszereplőnek minősülő Dr. Vancsura Istvánt a Központi Nyomozó Főügyészség 2022 májusában gyanúsítottként hallgatta ki különösen nagy értékre, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényben meghatározott szolgáltatóként, a szolgáltató tevékenységével összefüggésben elkövetett pénzmosás bűntette miatt”.

Hozzátették azt is, hogy Vancsura István pénzmosási cselekménye az ügy egy olyan szereplőjéhez kapcsolódik, aki a megalapozott gyanú szerint hivatalos személyként európai uniós támogatások pályázati odaítélésével kapcsolatban követett el tizenhárom rendbeli hivatali kötelességszegést megszegve, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettét és más bűncselekményeket.

Kamuokirat 180 milliós korrupciós pénzről

Az ügyészség válaszából az is kiderül, hogy az ügyvéd feltételezett bűntársa (aki egyébként nem közszereplő) a 2015. évtől kezdődően, európai uniós forrásokat is érintő támogatási kérelmekkel összefüggésben elkövetett korrupciós bűncselekményekből különösen nagy összeghez jutott hozzá. Tavaly év elején ugyanakkor már tartott attól, hogy a korrupcióból származó pénzt a hatóságok lefoglalják, ezért a vagyon eredetének elfedése érdekében olyan hamis okiratot készített, amely szerint saját, közeli hozzátartozója az összesen 180 millió forintnak megfelelő összegű forintban és devizában lévő készpénzes megtakarítását 2015. augusztus 15-én megőrzésre, hasznosításra és széfekben történő elhelyezésre adta át neki.

Utóbbiból persze az ügyészség álláspontja szerint egy szó sem igaz, a férfi éppen ezért kért segítséget ismerősétől, Vancsura Istvántól, aki a megalapozott gyanú szerint 2022 év elején ügyvédként ellenjegyezte a hamis okiratot. A főügyészség lapunknak küldött tájékoztatása szerint a kecskeméti politikus ügyvédként úgy járt el, hogy tisztában volt azzal, a készpénz korrupcióból származik, és azt is igazolta, hogy a pénzt ismerőse előtte, mint ügyvéd előtt vette át.

„Vancsura István cselekményét a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény 1. §-ának (1) és (1a) bekezdéseiben meghatározott szolgáltatóként, a szolgáltató tevékenységével összefüggésben követte el, ügyfele cselekményét eredeti szándékának megfelelően a hatóságnak nem jelentette” – írta a Központi Nyomozó Főügyészség, hozzátéve, hogy, Vancsura István ismerősének széfjeiből 185 millió forint készpénzt foglaltak le. Vancsura tagadja a terhére rótt bűncselekményt.

Megjegyzendő egyébként, hogy az EU-s forrásokkal kapcsolatos korrupciós ügyekre mindig odafigyelő Hadházy a pénzügyminisztériumi botrány tekintetében nem igazán aktív. Még Vancsura meggyanúsítása előtt, 2022. április 21-én tett fel írásbeli kérdést a legfőbb ügyésznek, utána a fellelhető információk szerint érdekes módon nem igazán hallatta ebben az ügyben a hangját…

Borítókép: Hadházy Ákos (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.