Alaptalanul vagdalkozott Jámbor András, nem igaz, amit a Szikra-táborról mondott

Nem az önkormányzat, hanem a Bodajki Falutábor üzemeltetője nem kért a Szikra Mozgalomból – tudta meg a Magyar Nemzet.

Munkatársunktól
2023. 08. 04. 18:11
JÁMBOR András Imre
Budapest, 2022. november 23. Jámbor András Imre, a Párbeszéd képviselõje kétperces felszólalása az Egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2022. november 23-án. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem felel meg a valóságnak, amit a Jámbor András párbeszédes országgyűlési képviselő nevével fémjelzett, Antifa- és pedofilügyekben is érintett Szikra Mozgalom nyilatkozott arról, hogy miért nem tarthatják meg a Bodajkra tervezett nyári táborukat.

A szélsőbaloldali, erőszakos cselekményekkel is összefüggésbe hozott szervezet ugyanis azt állította, hogy „a Fidesz megtámadta a Szikra-tábort”, illetve hogy „a hatalom lecsapott a táborra”.

A falutábor nem az önkormányzat, hanem egy magántulajdonos kezelésében van, így semmi köze ahhoz, hogy kik táboroznak ott. Ennél fogva nem igazak azok az állítások, miszerint az önkormányzat akadályozott volna meg bármit is

– mondta a Magyar Nemzetnek Wurczinger Lóránt, Bodajk fideszes polgármestere.

Szavait a tábor vezetője, Markó B. Zalán is megerősítette, aki lapunkhoz eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, hogy „a Bodajki Falutábor egy magánvállalkozás, amely teljes mértékben független mind a bodajki önkormányzattól, mind pedig a lokális, regionális, illetve országos politikai szervezetektől, politikusoktól. Éppen ezért túl azon, hogy a táborok megszervezése vonatkozásában minden jogszabályi előírást pontosan betartunk, nem tartozunk semmilyen elszámolással a fenti döntéshozók és szereplők felé azzal kapcsolatban, hogy kiket táboroztatunk és milyen programoknak adunk helyt, nekünk ugyanis csak saját ügyfélkörünk, rendszeres táborozóink felé kell elszámolnunk mindezzel, különös tekintettel a tábor függetlenségének, jó hírnevének megtartására. A tábor működésével, programjaival kapcsolatban nem érkezett sem utasítás, sem kérés sem a bodajki polgármestertől, Wurczinger úrtól, sem a körzet országgyűlési képviselője részéről, sem most, sem máskor.

Téves az az állítás, amely szerint az ügyben bármilyen politikai nyomásgyakorlás történt volna.”

Markó B. Zalán hangsúlyozta: „a nálunk táborozók azonban elvárják tőlünk, hogy a Bodajki Falutábor vonatkozásában kerüljük a politikai tevékenységet és az azzal összefüggő rendezvények promotálását, illetve ügyeljünk táborunk jó hírnevének megőrzésére. A tábor fő profilja a gyermek- és ifjúsági táboroztatás, ezenfelül vallási felekezetek, baráti társaságok, civil kezdeményezések programjai számára biztosítunk helyszínt. Politikai és ideológiai jellegű rendezvények, összejövetelek megtartása ellentétes a tábor szellemiségével.

Sajnálatos módon az interneten és közösségi médiában is Szikra-táborként terjedt el a Bodajki Falutábor, azt a téves benyomást keltve, hogy a tábor politikai értelemben elkötelezett, illetve hogy politikai tevékenységet támogatunk, emiatt pedig nem állt módunkban szerződést kötni a Szikra Mozgalommal.”

Ahhoz képest, hogy a hatalom állítólag elnyomja őket, a Szikra Mozgalom már közölte is, hogy a tábort új helyszínen, a Dunakanyarban tartják meg az eredeti időpontban és programmal. Állításuk szerint ugyanakkor a helyszínváltoztatás több mint négymillió forinttal növeli meg a költségeiket, ezért a baloldali szokásoknak megfelelően adománygyűjtésbe kezdtek – a részvételhez szükséges regisztrációs díj befizetésén túl. Mindez már csak azért is érdekes, mert a Szikra Mozgalom a törvényi kötelezettség ellenére mindeddig nem tette közzé a 2022-es évre vonatkozó elszámolását.

Borítókép: Jámbor András (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.