Nem szűnik az illegális migránsok rohama

Az elmúlt 24 órában 834 illegális migráns ellen léptek fel a határrendészeink: 664-et elfogtak, 170-et megakadályoztak a műszaki határzár átlépésében.

Magyar Nemzet
Forrás: police.hu2023. 08. 29. 6:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem szűnik az illegális migránsok rohama a schengeni határon. A szolgálatot teljesítő rendőrök augusztus 28-án összesen 834 illegális bevándorló ellen léptek fel, ebből 664 határsértőt tartóztattak fel, és 170 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.
 

A legtöbben ismét Csongrád-Csanád vármegyében jöttek, ahol a járőrök 18 esetben összesen 630 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Domaszék, Mórahalom és Zákányszék közigazgatási területén.


 

Ritka pillanat a műszaki határzárnál, hogy nem próbálkoznak az illegális migránsok az áttöréssel (Fotó: Police.hu)

Győr-Moson-Sopron vármegyében a járőrök két esetben összesen 11 határsértőt tartóztattak fel Sopron és Várbalog közigazgatási területén.
A járőrök Pest vármegyében Ócsa közigazgatási területén 23 határsértőt tartóztattak fel.
 

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, iraki, koszovói, marokkói, pakisztáni, palesztin szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Csongrád-Csanád vármegyében hat esetben összesen 170 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt négy embert fogtak el, közokirat-hamisítás miatt egy, embercsempészés miatt négy ember ellen indult büntetőeljárás.

A rendőrök Várbalog és Jánossomorja között, augusztus 28-án reggel nyolckor egy szlovák honosságú személygépkocsit és afgán állampolgárságú vezetőjét ellenőrizték. A járműben a sofőrön kívül tíz külföldi utazott, akik afgán állampolgárnak vallották magukat.
 

Ócsa közigazgatási területén, az M5-ös autópályán augusztus 28-án délután a Készenléti Rendőrség jelzése alapján a járőrök egy magyar honosságú tehergépkocsit és annak román állampolgárságú vezetőjét ellenőrizték. A sofőr menekülni próbált, de elfogták. A járműben 22, magát szír állampolgárnak valló migráns tartózkodott.


A rendőrök Domaszék közigazgatási területén, az 55-ös számú főúton, 2023. augusztus 28-án este fél tízkor egy magyar gépkocsit, annak moldovai állampolgárságú vezetőjét és a sofőr mellett ülő moldovai állampolgárságú segítőjét ellenőrizték. A gépkocsiban rajtuk kívül 15, magát szír állampolgárnak valló külföldi utazott. 

Az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni egyik esetben sem, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális bevándorlók ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel és segítőikkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Borítókép: Csapatostól jönnek az illegális migránsok (Fotó: Police.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.