Pokoli a nyomás a déli határon

Már gránátokat is robbantanak a migránsok a Vajdaságban.

Munkatársunktól
2023. 08. 14. 12:44
null
202200727 magyar szerb hatar migransok havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha a baloldal szerint álprobléma az illegális migráció, csak az elmúlt napok is egyértelműen bizonyítják, hogy pokoli állapotok uralkodnak a déli határon. 

Múlt pénteken a magyarországi Ásotthalommal határos Hajdújárás külterületén egy kisebb csoport migráns az autópálya irányából a palicsi Tőzeg-tó erdősávja felé vonulva egy családi házra dobott három kézigránátot: ebből az első kettő fel is robbant.

Ugyan a harmadik nem lépett működésbe, az másnap délutánig – amíg  Belgrádból a különleges tűzszerész osztagok meg nem érkeztek – egy családi ház kapujának közelében hevert. 

Ugyanezen a napon Mórahalmon egy ház falának csapódott egy migránsokkal teli furgon, amit egy moldáv embercsempész vezetett a rendőrök elől menekülve. A becsapódáskor egy gázvezetéket is elszakított a jármű. A balesethez rengeteg mentőautó és több tűzoltóegység érkezett, egy személy súlyosan, hárman könnyebben megsérültek. Mivel szivárgott a gáz a megrongálódott gázvezetékből, az MVM munkatársait is riasztották a balesethez. A szakemberek rövid idő alatt elzárták a gázszolgáltatást és biztonságossá tették a sérült gázvezetéket. 

A baleset után a járművet vezető embercsempész a sérülteket hátrahagyva elmenekült, a rendőrök nem sokkal később a helyszín közelében megtalálták a férfit.

 

Egy gyermek is meghalt Ásotthalomnál 

Egy nappal korábban pedig Ásotthalom közelében szenvedett balesetet egy migránsokkal tömött kisbusz. A rendőrség tájékoztatása szerint a járműben utazó  tizenkilenc ember megsérült, egyikük a helyszínen életét vesztette. A mikrobusz utasai valamennyien szír állampolgároknak vallották magukat. 

A balesethez két vármegye területéről összesen tíz mentőegységet riasztottak. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkatársai hat súlyos és tizenkét könnyebb sérültet láttak el,

 egy gyermek a helyszínen meghalt.

A sérülteket – köztük két másik gyermeket – a mentők kórházba vitték – tájékoztatott Hangai József, az OMSZ Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének kommunikációs munkatársa.

A Frontex kimutatása szerint az év eleje óta negyvenezer migráns érkezett a Nyugat-Balkánra. Az ide belépők legnagyobb része Szerbián keresztülvágva, a magyar határon akar bejutni az unió területére. Itt azonban heti átlagban mintegy háromezer illegális határátlépést akadályoznak meg a magyar hatóságok, ami miatt folyamatos a bevándorlók jelenléte a határ vajdasági oldalán – és ahol kriminális állapotok uralkodnak.  

Bakondi György: Az európai határ támadás alatt áll

– Ha nem tudjuk a határt őrizni az illegális bevándorlóktól, akkor nemcsak a magyar emberek biztonsága kerül veszélybe, de összeomlik a schengeni rendszer is – mondta a napokban a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. 

Bakondi György hangsúlyozta: az európai határ támadás alatt áll, és nincs olyan információ, hogy csökkenne az érkező illegális migránsok száma.

Hozzátette: az Európai Unió ebben a helyzetben nem az európai emberek biztonságát helyezi előtérbe, sokkal inkább az érkező migránsok legalizálását és a tagállamok közötti automatikus szétosztását. Az EU „migránsgettók” létrehozására akarja rábírni a tagállamokat – fogalmazott. Bakondi György arról is beszélt, hogy az idén már meghaladta a 86 ezret az elfogott illegális bevándorlók száma, és a korábbi háromszázról négyszázra emelkedett a naponta elfogott migránsok száma.

Borítókép: Migránsok a magyar–szerb határon (Fotó: Havran Zoltán) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.