Rétvári Bence: Az állam nagyobb szerepet vállalt az iskolák, kórházak fenntartásában

Az állam az elmúlt években nagyobb szerepet vállalt az iskolák és a kórházak fenntartásában annak érdekében, hogy kiegyenlítse az egyenlőtlenségeket – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombaton a tihanyi Tranzit fesztiválon. Lukács László György, a Jobbik parlamenti frakcióvezetője szerint viszont nem a központosítás a megoldás.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 26. 19:45
LUKÁCS László György; RÉTVÁRI Bence
Tihany, 2023. augusztus 26. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Gerhardt Máté moderátor és Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetõje (b-j) Az Erõ legyen veled! - Vita az emberierõforrás-politikáról címû pódiumbeszélgetésen a Tranzit fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 26-án. MTI/Bodnár Boglárka Fotó: Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rétvári Bence a Lukács László Györggyel folytatott vitában azt mondta, a nagyobb szerepvállalás hatását mutatja a PISA-jelentések eredménye, de az is, hogy csökkent a családi háttér befolyása a fiatalok előmenetelében. Ezt a többi között olyan eszközökkel érték el, mint például a tankönyvek ingyenes biztosítása – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Lukács László György szerint ezzel szemben a politikának távolságot kellene tartania például az oktatástól vagy az egészségügytől. Könnyebben tudna a mindenkori kormányzat megbirkózni a problémás szektorokkal, ha azokban egy konszenzust alakítana ki a szakma – közölte az ellenzéki politikus.

Kijelentette, nem a központosítás a megoldás, hanem a jó segítségnyújtás. Szerinte az önkormányzatok több döntési jogot érdemelnének.

Az egyetemekről szólva Rétvári Bence kiemelte, hogy

az Európai Unió kettős mércét alkalmaz, mert a fő támogatások az eddig is jól teljesítő nyugat-európai egyetemekre mennek. az uniós döntéshozóknak maguk felé hajlik a kezük. A legtöbb uniós intézmény is Nyugat-Európában van, a közösség keleti felében lévő országok véleményét nem hallgatják meg

– tette hozzá az államtitkár.

LUKÁCS László György; RÉTVÁRI Bence
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Lukács László György ezzel kapcsolatban bírálta a kormány harcos kiállását. Vitatta, hogy jó út-e az, ha mindent felrúgunk és egyezkedés helyett ultimátumokkal dolgozunk. A Jobbik frakcióvezetője középutas gondolkodást szorgalmazott.

Rétvári Bence erre válaszul a szuverenista politika fontosságát hangsúlyozta, kifogásolva, hogy a jobbikos Gyöngyösi Márton mindent megszavaz az Európai Parlamentben.

Nem értettek egyet abban sem, hogy miért nem nyújt forrást az unió a magyar diákok Erasmus-ösztöndíjához. 

A Jobbik politikusa szerint azért, mert a magyar kormány nem teljesítette az elvárt feltételeket, a jogállamisági kritériumokat, míg a Belügyminisztérium államtitkára kijelentette, az uniónak a magyar kormány politikájával van problémája, és azt bújtatja jogállamisági köntösbe.

LUKÁCS László György; RÉTVÁRI Bence
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Az egészségügy problémáiról szólva az ellenzéki politikus azt mondta, a kormány az elmúlt tizenhárom évben nem hajtott végre teljes reformot, ami az egész szektort kihúzta volna a pácból.

Rétvári Bence erre válaszul sorolta a kormány által tett lépéseket, megemlítve az orvosbérek növelését, a hálapénz kivezetését, kórházfelújításokat. Kijelentette: a baloldal programjában ezzel szemben fizetős egészségügy szerepelt, és kórházakat záratnának be.

Lukács László György kijelentette: a Jobbik nem akar fizetős egészségügyet.

Borítókép: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Gerhardt Máté moderátor és Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetője (b–j) Az Erő legyen veled! – Vita az emberierőforrás-politikáról című pódiumbeszélgetésen a Tranzit fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 26-án (Fotó:MTI/Bodnár Boglárka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.