Újabb jelentkező az ellenzéki összefogásba, Jakab Péter pártot alapított

A bukott pártelnök nem számíthat pénzre, így egyetlen reménye Gyurcsány Ferenc lehet.

Magyar Nemzet
2023. 08. 21. 18:01
Tele a NAV padlása ellenzéki pártok ügyeivel
2021.10.23. Budapest Egységben a szabad Magyarországért! Október 23-i ellenzéki gyűlés Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost képen: Jakab Péter, a Jobbik elnöke, Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely főpolgármester, Fekete-Győr András, a Momentum korábbi elnöke Fotó: Máté Krisztián
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Nép Pártján párttá alakult! Kis lépés ez nekünk, nagy lépés lesz az országnak – jelentette be közösségi oldalán Jakab Péter vasárnap, pontosan egy évvel azután, hogy meghirdette mozgalmát. A Jobbik volt elnöke tavaly viharos körülmények között távozott pártjából, ahol pár hónap alatt elfogyott körülötte a levegő. Nem sokkal ezután a Facebookon jelentette be, hogy megalakult a Nép Pártján Mozgalom. Jakab akkor azt mondta, ideje, hogy csatasorba rendeződjenek, akik a nép pártján maradtak, és el kell érni, hogy minél többen csatlakozzanak. Mint fogalmazott,

hogy a csatlakozók jobboldaliak vagy baloldaliak, nem számít, mert most nem ideologizálni kell.

– Ennek a hazának ma egy új Szent Istvánra lenne szüksége, egy vezetőre, aki képes az egymással harcoló törzsekből egy erős egységes nemzetet építeni – hangoztatta akkor Jakab. Akkor egy fakanállal a kezében üzente: nemsokára kezdenek.

 

Jakab összefogásban gondolkodik 

Abban egyébként, hogy Márki-Zay Péter után Jakab Péter is pártot alapított, nincs semmi meglepő, hiszen az európai parlamenti választásokon csak pártok jelöltjei indulhatnak. Erről a Jobbikban elbukott pártelnök az ATV-ben nemrégiben azt mondta,

 a pártalapítás egy szükséges rossz Magyarországon, mert csak pártok indulhatnak el választáson, ők pedig mind az önkormányzati, mind az EP-választáson el akarnak indulni.

 – Mi azokat akarjuk megszólítani, akik kiábrándultak a politikából, a bizonytalan apatikus tömegből tudunk meríteni, amelyik nemcsak a jelenlegi kormánypártból, de a jelenlegi ellenzékből sem kér – mondta. Hozzátette, az ellenzék úgy ígér kormányváltást, hogy a közösségi médiában kiírja, hogy „Orbán, takarodj”, de a csatatérre nem akar kifutni. Ennek dacára közölte,

 az összefogásnak nincs alternatívája, ott, ahol ez jól működik, a Nép Pártján az összefogás részeként fog elindulni.

Jakab Péter egyébként azóta, hogy a Jobbikból kilépett és parlamenti mandátumát megtartva független országgyűlési képviselő, a parlament feloszlatása és új választás kiírása mellett kardoskodik. Kezdeményezéséhez saját bevallása szerint eddig mintegy 44 ezren csatlakoztak, így talán nem véletlen, hogy egy olyan ellenzéki összefogás részeként is hajlandó lesz rajtvonalhoz állni, amelyből szerinte a választók sem kérnek.

 

Párt van, pénz nincs

– Jakab Péter a Facebook-oldalán bejelentette, hogy a Nép Pártján egyesület párttá alakult, vagyis az egyesület kijelentette, hogy a párttörvény rendelkezéseit magukra nézve kötelezőnek ismerik el – fogalmazott lapunknak ifjabb Lomnici Zoltán, aki ugyanakkor hangsúlyozta, 

a pártalapítás nem jár automatikusan költségvetési támogatással.

 – Ha a változást a civil szervezeteket nyilvántartó bíróság bejegyzi, akkor a párttá alakult egyesület a következő országgyűlési választások sikeres lezárulta után, azaz 2026-ban már jogosult költségvetési támogatásra, de az önkormányzati választásokra „saját zsebből” kell készülnie, mivel a pártoknak a központi költségvetés terhére juttatott támogatását 2022-ben már megállapították, a következő megállapítás pedig csak 2026-ban lesz – mondta a szakember.

Ami az EP-választást illeti, Jakab itt sem számíthat pénzre, mivel itt nem érvényes az országgyűlési választásokra vonatkozó támogatási szabályozás, vagyis az új párt várhatóan nem jut költségvetési támogatáshoz a jövő évi EP- és önkormányzati választásokat illetően.

 

Hamar elbukhat az új mozgalom

 – Jakab Péter ugyan azt állította, hogy pártja megalakulása kis lépés számukra, de nagy lépés az országnak, azonban 

az sem valószínű, hogy ebből a kísérletből futni fogja egy politikai értelemben vett hosszú lépésre

– reagált a pártalapításra Zila János. Az Alapjogokért Központ elemzője szerint Jakab célja nyilvánvalóan az, hogy elindulhasson az európai parlamenti választáson – hiszen ezt egyesületek, mozgalmak nem tehetik meg –, majd stabilizálja szerepét a politikai színtéren, de kísérlete már a jövő évi megmérettetésen megbukhat. – A jelenlegi pártpolitikai viszonyok alapján azt mondhatjuk: 

meglehetősen csekély annak az esélye, hogy a Jobbik elnökeként már a baloldal előválasztási műsorában is látványosan megbukott politikus számottevő támogatottság elérésére lenne képes.

Főleg úgy, hogy jelentős szerepet játszott abban, hogy egykori pártja 2022-re teljesen beleolvadt abba a háborúpárti baloldali blokkba, amely külföldi finanszírozók zsoldjába állt, és a választók elsöprő többségének akaratával vívott harca eredményeként soha nem látott vereséget szenvedett az országgyűlési választáson – hangsúlyozta az elemző. Hozzátette,

Jakab egyetlen reménye Gyurcsány Ferenc lehet,

 hiszen politikai túlélése elsősorban úgy képzelhető el, hogy az ellenzék legerősebb embere helyet szorít számára az önkormányzati választásokat megelőző tárgyalásokon, így lehetősége nyílhat néhány helyi pozíció megszerzésére.

Borítókép: Jakab Péter ellenzéki politikusokkal (Fotó: Máté Krisztián)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.