Vádat emeltek a magyar drogbáró ellen

Vádat emelt a magyar drogbáróként elhíresült G. Igor és társai ellen a Fővárosi Főügyészség. A férfit sokáig körözte a magyar hatóság, végül két éve tűzharcban fogta el őt a montenegrói rendőrség, tavaly pedig Magyarországra hozták. G. Igort a hazai kábítószer-kereskedelem egyik kulcsfigurájának tartják, bűnbandája felszámolásával az egyik legjelentősebb kábítószer-elosztó csapatot sikerült kivonni a drogpiacról.

Pámer Dávid
2023. 08. 14. 10:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vádiratot nyújtott be a magyarországi drogkereskedelem egyik fontos szereplője, G. Igor és tizenegy társa ellen a Fővárosi Főügyészség

 – derült ki a vádhatóság hétfő délelőtti közleményéből. A drogügy előzménye, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) munkatársai 2021. január 29-én Budapesten, egy XIII. kerületi társasház mélygarázsában elfogtak két drogkereskedőt egy drogügylet lebonyolítása közben. 

A férfiaknál nagy mennyiségű kábítószert találtak a rendőrök. A nyomozás során a hatóságok felderítették a többi – szintén eladásra szánt – kábítószer megőrzésére szolgáló járművet, illetve tárolóhelyet. A lefoglalt kábítószerek feketepiaci értéke a rendőrség korábbi adatai szerint körülbelül negyedmilliárd forint volt, ami az elmúlt évek egyik legnagyobb magyarországi drogfogása. A több mint tíz főt számláló bűnbanda tagjaitól a nyomozók emellett lefoglaltak 153 millió forintot, 210 ezer eurót és mintegy 53 millió forint értékben luxusautókat. A banda szerb kapcsolatokon keresztül jutott hozzá a marihuánához, majd azt esetenként más anyagokkal vegyítve értékesítette tovább Budapesten és vonzáskörzetében.

Tűzharcban sikerült elfogni

Visszatérve az angyalföldi mélygarázshoz, a kábítószer átadását a közelből felügyelte a drogügylet szervezője, a harmincas éveiben járó G. Igor, akit nem sikerült lekapcsolni, pedig elfogására az NNI a Terrorelhárítási Központ műveleti egységeit kérte fel. A férfi szökéshez használt autóját – amit később a rendőrök megtaláltak – hátrahagyta, és elrejtőzött a hatóságok elől. 

Ezután elfogatóparancsot adtak ki vele szemben, a férfit végül Montenegróban sikerült elkapni, ahol üzletelni készült a helyi alvilág embereivel, azonban a rendőrség a helyszínen megakadályozta ezt. G. nem adta könnyen magát, tűzharc során maga is megsérült. Később a vádlott a börtönből szökést tervezett, amit az ottani hatóságok az NNI információinak köszönhetően megakadályoztak. A férfit tavaly nyáron hozták haza, akit a magyarországi drogkereskedelem egyik kulcsfigurájának tartanak a hatóságok. A Nemzeti Nyomozó Iroda korábbi igazgatója, Opauszki András is úgy nyilatkozott egyébként G. Igorról, hogy 

a férfi befolyásos tagja a magyar alvilágnak, rengeteg kábítószer behozataláért felelős, nagy hálózatot üzemeltetett, de nagy csapást mértek az utóbbi időkben a szervezetére.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette, új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra. A főügyészség a vádlottakkal szemben végrehajtandó fegyház-, illetve börtönbüntetés kiszabását, pénzbüntetést és vagyonelkobzást indítványoz a vádiratban, egy bűnpártoló személy esetében pedig felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

Bizalmas rendőrségi iratok szivárogtak ki?

Fontos megemlíteni, hogy az alapügy nyomozásától korábban elkülönítették azt a szálat, ami G. Igor esetleges rendőri kapcsolatait igazolhatja, így azzal összefüggésben csak az ügyészség nyomozhat. Úgy tudjuk, még a budapesti razziák során kerültek a hatóságokhoz olyan bizalmas rendőrségi iratok és vallomások, amiket a drogbáró hagyott hátra menekülés közben. Kérdésünkre néhány napja a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) annyit válaszolt, hogy az ügyben az alárendeltségébe tartozó Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség nyomoz ismeretlen tettes ellen, ám több adatot a büntetőeljárás eredményességére tekintettel nem közölhetnek.

Borítókép: G. Igor (Forrás: Police.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.