A maffiavád miatt letartóztatott ügyvédnőt egyelőre nem adjuk ki

Egyelőre nem adjuk ki Olaszországnak Sz. E.-t, akit a legnagyobb olasz maffiával, a ’Ndrangheta nevű bűnszervezettel hoztak összefüggésbe. A maffiavád miatt letartóztatott ügyvédnő negyedrendű vádlott egy magyar peres ügyben, befolyással üzérkedéssel vádolják. Az olasz igazságügyi szervek még nem válaszoltak Sz. E. ügyvédjének, Jován Lászlónak egy sor kérdésére.

2023. 05. 08. 16:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két ok miatt nem adjuk ki Olaszországnak egyelőre a maffiavád miatt elfogott Sz. E.-t, akit a legnagyobb itáliai bűnszervezettel, a ’Ndranghetával hoztak összefüggésbe az olasz hatóságok. Egyrészt az ügyvédnő negyedrendű vádlott egy büntetőügyben Magyarországon, befolyással való üzérkedéssel vádolják. Másrészt az olasz igazságügyi szervek még nem válaszoltak Sz. E. védőjének, Jován Lászlónak egy sor kérdésére – tudta meg a Magyar Nemzet. A jogász világban és a közvélemény számára is neves ügyvéd, Jován László a kiadatási és a magyar büntetőügyben is védi a vádlottat.

Rendőrök és csendőrök akciója a 'Ndrangheta egyik vezetője ellen Borettóban 2018. november 5-én. (Forrás: MTI/EPA/ANSA/Elisabetta Baracchi)

Sz. E.-t január 26-án ideiglenes átadási letartóztatásba helyezte a Fővárosi Törvényszék, miután az olasz hatóságok maffia-bűncselekmények vádjával kérték a kiadatását. Azóta egy tárgyalást tartottak az átadásról, de továbbra sem született erről döntés. 

A törvényszék döntése szerint megkeresik a magyar perben eljáró bíróságot azt kérdezve: szükség van-e még a bizonyítási eljárásban Sz. E. személyes jelenlétére, vagy sem. 

Amennyiben nincs erre szükség, megnyílhat a kiadatás lehetősége Olaszországnak. Információnk szerint nagyobb a valószínűsége, hogy a magyar bíróság szükségesnek tartja még a vádlott jelenlétét a bizonyításhoz, mint annak, hogy nélkülözhető volna a személyes jelenléte a perben.

 

Egyelőre azért sem adják át a magyar hatóságok az olasz társaiknak Sz. E.-t, mert védője egy sor, az átadási döntéshez szerinte megválaszolást igénylő kérdést terjesztett be a legutóbbi átadási tárgyaláson a törvényszéknek. Ezeket a bíróság továbbítja az olasz igazságügyi szerveknek, a maffiaügyben eljáró hatóságoknak. Jován László kérdésünkre részletekbe nem kívánt belemenni, de annyit elmondott: védence januári elfogásakor a Nemzeti Nyomozó Iroda nagy mennyiségű iratot foglalt le Sz. E. irodájából. Az iratok másolatát elküldték az olasz hatóságoknak, az eredeti dokumentumokat pedig visszaadták a vádlottnak és ügyvédjének. 

Jován László tüzetesen tanulmányozta a kérdéses iratokat, összevetette azokat az olasz igazságügyi szervek kiadatási kérelmében foglaltakkal, ám számos ponton még csak köszönő viszonyban sincs az irodában lefoglalt irathalmaz tartalma a kiadatási kérelemben részletezett bűncselekmény-sorozatról szóló tényállításokkal.

Az ellentmondásokat feloldandó fogalmazta meg tucatnál is több kérdését a védőügyvéd. Az olasz hatóságok válaszáig nincs értelme újabb átadási tárgyalásnak.

Lapunk is beszámolt arról, hogy az ügyvédnő ötéves, részben titkos nyomozás eredményeként került januárban a számára bizonyára szokatlan helyzetbe. Környezetéből megerősítették: az ügyvédnő teljesen összeomlott lelkileg a letartóztatása alatt. Nyomasztja a bezártság és a terhére rótt bűncselekmények súlya is. 

Borítókép: Maffiaellenes akció Olaszországban (Fotó: AFP/Alessandro Fucarini)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.