Lelkileg megtört a maffiavádakkal letartóztatott ügyvédnő

Az olasz maffiával összefüggésbe hozott, letartóztatott budapesti ügyvédnő lelkileg összeomlott. Ügyvédeivel sem bőbeszédű, csak ül a cellájában. Az olasz hatóságok maffia-bűncselekmények miatt kérik a kiadatását, mivel a bizonyítékok szerint a ’Ndrangheta olasz bűnszervezet számára cégeket alapított, amelyeken keresztül tisztára mosták a drogból származó, piszkos pénzeket.

2023. 02. 02. 19:32
null

Az olasz maffiával összefüggésbe hozott, letartóztatott budapesti ügyvédnő lelkileg összeomlott. Ügyvédeivel sem bőbeszédű, csak ül a cellájában. Az olasz hatóságok maffia-bűncselekmények miatt kérik a kiadatását, mivel a bizonyítékok szerint a ’Ndrangheta olasz bűnszervezet számára cégeket alapított, amelyeken keresztül tisztára mosták a drogból származó, piszkos pénzeket.

Ügyvédeivel is csak tőmondatokban érintkezik dr. Sz. E., akit január 26-án ideiglenes átadási letartóztatásba helyezett a Fővárosi Törvényszék, miután az olasz hatóságok maffia-bűncselekmények vádjával kérték kiadatását. 

Az ügyvédnő ötéves, részben titkos nyomozás eredményeként került a számára bizonyára szokatlan helyzetbe. Környezetéből megerősítették: összeomlott a letartóztatása óta. Nyomasztja a bezártság, a komfortosnak nem mondható cella, valamint a terhére rótt cselekmények. 

 

Az olasz hatóságok – a Fővárosi Főügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda együttműködésével –  a ’Ndrangheta nevű hírhedt olasz bűnszervezet után nyomozva jutottak el a budapesti ügyvédnőhöz, aki ellen bűnszervezetben való részvétel, csalással kapcsolatos bűncselekmények, valamint bűncselekményből származó jövedelem tisztára mosása bűncselekmények elkövetése miatt a catanzarói bíróság nyomozási bírája bocsátott ki európai elfogatóparancsot. 

Az Eurojust jelentése szerint maffiaszerű bűnszövetséggel, nemzetközi pénzmosással és csalárd értékátadással gyanúsítják az elfogottakat.

Az eddigi információk szerint a jogásznőnek a ’Ndrangheta egyik calabriai szervezetének kokainterjesztésből származó bevételeinek tisztára mosásában lehetett szerepe. A belvárosi ügyvédi irodája címére bejegyzett cégeken keresztül zajlott a pénzmosás. A hivatalos cégnyilvántartás szerint 168 céget jegyeztek be az iroda címére, így vagy úgy mindegyikhez köze volt az ügyvédnőnek; a vállalkozásokból 122 kényszertörlését rendelték el.

 

Az ügyvédnő honlapja szerint kiemelt szakterülete a társasági jog, ezen belül is a cégalapítás és annak módosításai, üzletrész-átruházás, cégbírósági képviselet, peres ügyekben bírósági képviselet ellátása, cégek egyesülése, szétválása, átalakulása, cégjogi tanácsadás, cég megszüntetése, cégátvilágítás. Ezen túlmenően a csődjogban – csődeljárás és felszámolási eljárás megindítása, azokban való képviselet ellátása – is otthonos, csakúgy, mint a ingatlanjogban. 

A letartóztatásában szereplő bűncselekmények a társasági jog, a csődjog és az ingatlanjog területén végzett munkával lehetnek kapcsolatban. 

Az ügyvédi iroda ugyanakkor követelésbehajtásban is közreműködött, fizetési felszólítások elkészítését, illetve fizetési meghagyásos eljárásban és felszámolási eljárásban képviselet ellátását vállalta.

„Ügyvédi irodám főként olasz anyanyelvű ügyfelekre szakosodott, így részükre kétnyelvű, magyar és olasz nyelvű szerződéseket készítek el. Ügyfeleimmel minden esetben az ügyfél–ügyvéd között fennálló bizalmi viszony kialakítása a cél” – írja dr. Sz. E. a bemutatkozásában. Az elmúlt öt évben az irodájában létrehozott 168 cég kilencven százaléka olasz kötődésű. 

Az olasz hatóságok szerint ezek között vannak azok a gazdasági társaságok, amelyeken keresztül például ingatlanokba fektették a bűnös úton szerzett pénzeket. 

Ugyancsak az irodában jegyezték be azt a céget, amelynek a jachtját lefoglalták a hatóságok.

Borítókép: Maffiaellenes akció Olaszországban (Fotó: AFP/Alessandro Fucarini)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.