Drogból származó pénzt moshattak tisztára Budapesten

A világ egyik legerősebb maffiájának, a ’ndrangheta nevű olasz bűnszervezetnek dolgozhatott az a belvárosi ügyvédnő, akit ideiglenes átadási letartóztatásba helyeztek csütörtökön. A Magyar Nemzet értesülése szerint az ügyvédnő irodája főként olasz anyanyelvű ügyfelekre szakosodott, kétnyelvű, magyar és olasz nyelvű szerződéseket készített nekik.

2023. 01. 27. 22:24
FALCONE, Giovanni
Palermo, 2023. január 16. Az olasz rendõrség által közreadott kép Matteo Messina Denaro olasz maffiavezérrõl (j) az õrizetbe vétele után Palermóban 2023. január 16-án. Az ország legkeresettebb maffiafõnöke három évtizede volt szökésben. Denarót a maffiaellenes ügyészek, Giovanni Falcone és Paolo Borsellino 1992-es meggyilkolásában játszott szerepe miatt távollétében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. MTI/EPA/ANSA Fotó: -

A világ egyik legerősebb maffiájának, a ’ndrangheta nevű olasz bűnszervezetnek dolgozhatott az a belvárosi ügyvédnő, akit ideiglenes átadási letartóztatásba helyeztek csütörtökön. A Magyar Nemzet értesülése szerint az ügyvédnő irodája főként olasz anyanyelvű ügyfelekre szakosodott, kétnyelvű, magyar és olasz nyelvű szerződéseket készített nekik.

Egy Budapest belvárosában praktizáló ügyvédnő is a világ egyik legnagyobb bűnszervezetének, az olasz ’ndranghetának dolgozhatott. Az olasz és a magyar igazságügyi és bűnüldöző hatóságok az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynöksége (Eurojust) segítségével akciót hajtottak végre a ’ndrangheta bűnszervezet ellen. Egy közös akciónapon nyolc személyt tartóztattak le Calabriában és Budapesten, maffiaszerű bűnszövetséggel, nemzetközi pénzmosással és csalárd értékátadással gyanúsítják őket – közölte friss jelentésében az ügynökség.

A Budapesten elfogott ügyvédnőt csütörtökön ideiglenes átadási letartóztatásba helyezte a Fővárosi Törvényszék, miután kilenc – összesen húsz év szabadságvesztéssel is büntethető – bűncselekmény elkövetésével összefüggésben az olaszországi Catanzaro bírósága európai elfogatóparancsot bocsátott ki ellene. A büntetőeljárást az olasz hatóságok fogják lefolytatni.

Lapunk értesülése szerint a középkorú ügyvédnő a Budapesti Ügyvédi Kamara (BÜK) tagja. Az ügyvédi nyilvántartás szerint státusa aktív, ám mindkét ügyvédi igazolványa érvénytelen. A letartóztatásáról döntő ülésen elhangzott, hogy a Fővárosi Törvényszéken folyamatban van ellene egy magyar büntetőügy, így az ügyvédi kamarai tagságát várhatóan hamarosan felfüggeszti a BÜK.

Az ügyvédnő 1990-ben fejezte be jogi egyetemi tanulmányait, és 1993-tól, az ügyvédi szakvizsga letételétől praktizál ügyvédként. Angolul és olaszul anyanyelvi szinten beszél, de nemcsak a hétköznapi, hanem a jogi nyelvet is ismeri. Honlapja szerint az ügyvédi irodája főként olasz anyanyelvű ügyfelekre szakosodott, nekik kétnyelvű, magyar és olasz nyelven íródott szerződéseket készített.

Az Eurojust jelentése szerint 

az ügyvédnő elfogásához vezető akció egy 2019-ben – ugyanazon bűnszervezet ellen – indított, szélesebb körű nyomozás folytatása. A január 25-i akciónap középpontjában a csoport pénzmosási tevékenysége állt, amit az olasz, a magyar és a ciprusi jog szerint harmadik fél nevére bejegyzett, fiktív társaságok segítettek.

A nyolc letartóztatáson kívül (Calabriában hét, a maffiához köthető személyt fogtak el) a nyomozók körülbelül hárommillió euró értékben foglaltak le vagyontárgyakat, ingatlanokat, járműveket és egy jachtot, továbbá bankszámlákat is zároltak. Négy ingatlancég működését is felfüggesztették, háromét Budapesten és egyét Milánóban. Olasz lapok öt ingatlancégről, két Pizzo Calabró-i épületről, egy magyar cég nevére bejegyzett jachtról és négy Olaszországban bejegyzett járműről tudnak.

Lapunk értesülése szerint a jachttulajdonos társaság és a budapesti ingatlancégek köthetők a letartóztatott ügyvédnőhöz. Az ügyet 2019 márciusában nyitották meg az Eurojustnál.

Az ügynökség két koordinációs értekezletet szervezett, és elősegítette az európai elfogatóparancs végrehajtását.

A nyomozásban Olaszországból Catanzaro államügyészsége, a Carabinieri különleges műveleti csoportja, Magyarországról a Fővárosi Főügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda vett részt.

Szintén olasz lapértesülések szerint a ’ndrangheta és a fiktív cégek közötti kapcsolatokat számos telefonos és környezeti lehallgatás révén fedezték fel.

Az olasz hatóságoktól származó információk arról szólnak, hogy az európai elfogatóparancs alapján elfogott ügyvédnő több, az olasz, a magyar és a ciprusi jog szerint bejegyzett cég részvényeinek ötven százalékát tulajdonolja. A cégeket fiktív módon, harmadik felek nevére jegyezték be, és a vád szerint azért hozták létre, hogy elősegítsék a Sant’Onofrió-i székhelyű ’ndrangheta maffiacsoportjának pénzmosási tevékenységét.

A Vibo Valentia tartománybeli falut az olasz hatóságok szerint erős maffiacsaládok lakják, akik drogkereskedelemre építették birodalmukat.

A Direzione Investigativa Antimafia (Maffiaellenes Nyomozóhivatal) megállapítása szerint a ’ndrangheta más maffia-bűncselekményeken kívül a drogkereskedelemben is rendkívül aktív: az Európába behozott kokain 80 százaléka rajtuk keresztül érkezik.

A ’ndrangheta Olaszországon kívül 400 fontos szervezettel rendelkezik, 30 különböző országban, 60 ezer fővel. Az illegális nyereséget törvényes ingatlan- és pénzügyi tevékenységekbe fekteti. Az olasz hatóságok 2013-ban 53 milliárd eurós forgalmat becsültek a szervezetnél.

Borítókép: Az olasz rendőrség által közreadott kép Matteo Messina Denaro olasz maffiavezérről (j) az őrizetbevétele után Palermóban 2023. január 16-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.