Az olasz maffiának dolgozhatott egy magyar ügyvédnő

Átadási letartóztatásba helyezték azt az ügyvédnőt, akivel szemben bűnszervezetben való részvétel, csalással kapcsolatos bűncselekmények, valamint bűncselekményből származó jövedelem tisztára mosása bűncselekmények elkövetése miatt a Catanzarói Bíróság nyomozási bírája bocsátott ki európai elfogatóparancsot.

2023. 01. 26. 18:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz maffiát támogató ügyvédnőről döntött ma a Fővárosi Törvényszék, és elrendelte a magyar állampolgárságú nőnek az ideiglenes átadási letartóztatását.

A törvényszék közleménye szerint az ügyvédnővel szemben bűnszervezetben való részvétel, csalással kapcsolatos bűncselekmények, valamint bűncselekményből származó jövedelem tisztára mosása bűncselekmények elkövetése miatt a Catanzarói Bíróság nyomozási bírája bocsátott ki európai elfogatóparancsot. 

 

Az olasz hatóságok kilenc bűncselekmény miatt, büntetőeljárás lefolytatása céljából keresik a terheltet. A büntetési tétel felső határa több mint 20 év szabadságvesztés. 

A rendelkezésre álló adatok alapján a körözött személy, társaival együttműködve Olaszországban és külföldön is tevékenykedő bűnszervezetet alkotott. 

Ennek részeként a terhelt ügyvédi státusát kihasználva, bűntársaival formálisan vezette a budapesti ügyvédi irodájára bejegyzett és ott működtett magyarországi cégeket. Azokat azonban a bűnbanda vezetője ténylegesen használta és teljeskörűen ellenőrzése alatt tartotta illegális vagyonátruházás, pénzmosás, saját elkövetésű bűncselekményből származó jövedelem tisztára mosása céljából. 

 

A terhelt nem járult hozzá az átadásához és a specialitás szabályainak jogáról sem mondott le. Ennek értelmében a terhelttel szemben az elfogatóparancsban szereplő bűncselekményeken kívül nem indítható és nem folytatható le egyéb büntetőeljárás. 

A Fővárosi Törvényszék az ideiglenes átadási letartóztatást azzal rendelte el, hogy az a terhelt átadási letartóztatásának elrendeléséig tart. A terhelt csak akkor adható át, ha 40 napon belül – 2023. március 7-ig – az olasz igazságügyi hatóság megfelelő jogi garanciát nyújt arra, hogy szabadságvesztés vagy szabadságelvonással járó intézkedés jogerős kiszabása esetén a terhelt kérelmére a büntetés vagy intézkedés végrehajtására visszaszállítják Magyarországra. 

A terhelt ellen ugyancsak a Fővárosi Törvényszéken folyamatban lévő másik büntetőügyben megkeresést eszközöl a bíróság aziránt, hogy az eljárás eredményes lefolytatása érdekében szükséges-e a terhelt személyes jelenléte. 

A bíróság enyhébb kényszerintézkedés alkalmazását nem látta indokoltnak, tekintettel arra, hogy vele szemben másik büntetőeljárás van folyamatban Magyarországon, valamint az elfogatóparancsban foglalt kilenc bűncselekmény tárgyi súlya miatt az ideiglenes átadási letartóztatásnál enyhébb kényszerintézkedés alkalmazására sem látott lehetőséget. A végzés nem végleges.

Borítókép: Maffiaellenes akció Olaszországban (Fotó: AFP/Alessandro Fucarini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.