Zsigmond Barna Pál: A fiatalok oktatásába fektetett pénz a jövőbe való befektetés

A fiatalok jövőjét befolyásoló biztonságpolitikai, gazdasági és társadalmi kérdésekre fókuszál a Mészáros Alapítvány VII. konferenciája, amelyen részt vett Mészáros Lőrinc, az alapítvány megálmodója is. A rendezvényre mintegy százhetven, az alapítvány ösztöndíjában részesülő, felsőoktatásban részt vevő diákot hívtak meg.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 25. 12:26
ZSIGMOND Barna Pál
Balatonalmádi, 2023. augusztus 25. Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára beszédet mond a Mészáros Alapítvány VII. konferenciájának megnyitóján Balatonalmádiban 2023. augusztus 25. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cél az, hogy nyertesei legyünk az új gazdasági világrendnek, ehhez pedig tehetséges fiatalokra és az őket támogató vállalkozásokra van szükség –mondta Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteken Balatonalmádiban.

 A fiatalok oktatásába fektetett pénz a jövőbe való befektetés.

–  emelte ki a politikus, a Mészáros Alapítvány VII. konferenciájának megnyitóján. 

Szerinte a sikerhez sok mindenre van szüksége a fiatal generációnak, többek között kitartásra, tudatosságra, egy megtartó közösségre és anyagi támogatásra, ez utóbbi terén élen jár a Mészáros Alapítvány. 

Megtartó közösség lehet a családon kívül a magyarság, a magyar közösséghez való tartozás.

Magyarnak lenni lelki, nyelvi, földrajzi közösséget is jelent – mutatott rá.

A cél a magyar szuverenitás megőrzése, a gazdasági növekedés fokozása, az állam szerepének megerősítése és annak biztosítása, hogy magyarok döntsenek a magyarokat érintő kérdésekben – mondta az államtitkár. Hozzátette: jövőre Magyarország tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét, 

ami lehetőséget teremt arra, hogy a magyar álláspont erőteljesebben szerepeljen olyan külpolitikai kérdések kezelésében, mint a versenyképesség javítása, a migráció, az Európai Unió bővítése.

Örvendetesnek nevezte a jó viszonyt Szerbia és Magyarország között, hozzátéve, hogy reményei szerint Ukrajnával is sikerül majd a jövőben jó kapcsolatot ápolni. Kiemelte a közép-európai népekkel való közös fellépés fontosságát az uniós politikában.

Mint mondta, Európa meggyengült, a német gazdaság visszaesett, Afrika és Ázsia fokozatosan erősödik. Hangsúlyozta:

ilyen helyzetben fontos, hogy Magyarország felismerte a keleti és déli nyitás fontosságát, valamint a jó szomszédságpolitika jelentőségét.

Tóth Krisztina, a Mészáros Alapítvány kuratóriumának tagja, a Mészáros Csoport CSR igazgatója köszöntőjében kiemelte: 

a szervezet az elmúlt hét esztendőben mintegy 1200 diák tanulmányait támogatta 700 millió forint értékben.

A Mészáros cégcsoport ezt szavai szerint úgy éri el, hogy több mint 30 ezer munkavállalója a tudásának legjavát adja, a tagvállalatok élen járnak a legkorszerűbb technológia használatában, nyitottak az új dolgokra. Tóth Krisztina rámutatott:

közel 170 tanuló 121 millió forint ösztöndíjat kapott az alapítványtól az előző tanévben.

Sisa András, a szervezet kuratóriumának tagja reményteljesnek nevezte a magyar gazdaság helyzetének alakulását, majd kiemelte:

az alapítvány idén 75 ezer forintos ösztöndíjjal támogatja havonta a diákokat, a legjobban teljesítő fiatalok pedig 100 ezer forintot kapnak havonta.

A Mészáros Alapítványt azzal a céllal hozták létre 2016-ban, hogy ösztöndíjjal támogassa a felsőoktatásban tanuló hallgatókat – írja a szervezet a weboldalán. Az alapító Mészáros Lőrinc, aki szeretné ösztönözni a Vál-völgyi településeken élő fiatalokat arra, hogy egyetemi/főiskolás éveikben érdemi tudáshoz jussanak hozzá. 

A szervezet VII. konferenciája a fiatalok jövőjét befolyásoló biztonságpolitikai, gazdasági és társadalmi kérdésekre fókuszál. A kétnapos konferencia témái a mesterséges intelligencia, a hazai startup-ökoszisztéma valamint az ukrajnai háború hatásai.

Borítókép: Zsigmond Barna Pál beszédet mond a Mészáros Alapítvány VII. konferenciájának megnyitóján, Balatonalmádiban (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.