A hónap legeseménydúsabb 24 óráján vagyunk túl

A hullámzó frontrendszer előtt ismét megdőlt a hajnali melegrekord.

Forrás: MTI, MET2023. 09. 24. 12:07
Galyatető, 2023. szeptember 9. Ködös táj a Mátrában Galyatetőről fotózva 2023. szeptember 9-én. MTI/Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombat reggel Debrecen Kismacs városrészében csupán 20,3 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet, ezzel új napi országos rekord született – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A korábbi rekord 20,0 Celsius-fok volt, amit 1981-ben Győrben mértek.

Az országos csúcshőmérséklet az átlaghoz közel alakult szombaton. Azonban ez az országos átlag úgy jött létre, hogy a fölénk húzódó frontrendszer jelentősen kiélezte a hőmérsékleti kontrasztot: míg a Dunántúlon több fokkal volt átlag alatt a csúcsérték, az ország keleti felén egyes helyeken 6-8 Celsius-fokkal volt melegebb az ilyenkor szokásosnál. Ténylegesen átlagoshoz közeli értékek csak az ország középső részén fordultak elő egy vékony sávban – írta közösségi oldalán a meteorológiai szolgálat.

Délelőtti bejegyzésükben pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy 

az idei szeptember legeseménydúsabb 24 óráján vagyunk túl, 

az ősz és a nyár egyaránt jelen volt Magyarországon. Mindez a nyugat felől érkező hidegfrontra vezethető vissza, és a déli szakaszán képződő légörvényre, mely még vasárnap is meghatározza az időjárást.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.