időjárás 1°C Taksony 2023. november 29.
logo

A hónap legeseménydúsabb 24 óráján vagyunk túl

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, MET
2023.09.24. 12:07 2023.09.24. 12:23
A hónap legeseménydúsabb 24 óráján vagyunk túl

A hullámzó frontrendszer előtt ismét megdőlt a hajnali melegrekord.

Szombat reggel Debrecen Kismacs városrészében csupán 20,3 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet, ezzel új napi országos rekord született – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A korábbi rekord 20,0 Celsius-fok volt, amit 1981-ben Győrben mértek.

Az országos csúcshőmérséklet az átlaghoz közel alakult szombaton. Azonban ez az országos átlag úgy jött létre, hogy a fölénk húzódó frontrendszer jelentősen kiélezte a hőmérsékleti kontrasztot: míg a Dunántúlon több fokkal volt átlag alatt a csúcsérték, az ország keleti felén egyes helyeken 6-8 Celsius-fokkal volt melegebb az ilyenkor szokásosnál. Ténylegesen átlagoshoz közeli értékek csak az ország középső részén fordultak elő egy vékony sávban – írta közösségi oldalán a meteorológiai szolgálat.

Délelőtti bejegyzésükben pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy 

az idei szeptember legeseménydúsabb 24 óráján vagyunk túl, 

az ősz és a nyár egyaránt jelen volt Magyarországon. Mindez a nyugat felől érkező hidegfrontra vezethető vissza, és a déli szakaszán képződő légörvényre, mely még vasárnap is meghatározza az időjárást.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Komka Péter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.